Kesztölc Kestúc

keresés

Bátorkeszin, a Galambos-dűlőben május 12-én és 13-án rendezik meg Felvidék egyik legnagyobb borünnepét, a XII. Bátorkeszi Borfesztivált.

Bátorkeszin, a Galambos-dűlőben május 12-én és 13-án rendezik meg Felvidék egyik legnagyobb borünnepét, a XII. Bátorkeszi Borfesztivált. A családias hangulatú, vidéki környezetben megvalósuló gasztrokulturális rendezvényen kiváló hazai és magyarországi pincészetek borai kapják a főszerepet. Az ínycsiklandó ételek kísérőjeként vörös, fehér és rosé borok színes választékával találkozhatnak az érdeklődők a borpavilonoknál. A minőségi borok kóstolása mellett pedig olyan zenekarok nyújtanak felhőtlen kikapcsolódást a látogatóknak mint az Omega és a Wellhello.

"A borfesztivál évek óta Bátorkeszi egyik meghatározó ünnepe, közösségformáló rendezvénye. A fesztivál mindamellett, hogy népszerűsíti a régiót, propagálja a kulturált borfogyasztást is. A program részeként a település múltjába is bepillantást nyújtunk. A kőbaltától a hengermalomig címet viselő kiállítás Bátorkeszi helytörténeti vonatkozású anyagának egy részét mutatja be. Az előző években a szőlészet-borászat tematikája köré csoportosuló tárlat után egy új, értékes anyagot állítottunk össze, amely betekintést enged községünk gazdag, mezővárosi múltjába" – hangsúlyozta Labancz Roland, Bátorkeszi polgármestere.

A Bátorkeszi Borfesztivál kizárólag minőségi borokat kínál! Az idei rendezvényen 20 szlovákiai borász és 12 vendégborász képviselteti magát. "A helyi borászok nem konkurenciaként értékelik a neves vendégborászok jelenlétét, hanem saját tevékenységük még rangosabb, színesebb környezetben való bemutatásának lehetőségeként. A borfesztiválnak is köszönhetően a bátorkeszi borászat igényessége és versenyképessége elérte azt a szintet, hogy immár bátran bekapcsolódhat nemcsak a regionális, hanem a nemzetközi borászat vérkeringésébe is. Számos helyi pincészet rendszeres látogatója más bormustráknak, és résztvevője nemzetközi borversenyeknek.

A klasszikus borfajták és bortípusok mellett az idei évben is több borkülönlegességet kínál a borfesztivál: magyarországi és helyi borok mellett a vendégek idén San Marinó-i borokat szintén kóstolhatnak. Mézbor és gyümölcsborok széles skálája is várja azokat, akik a klasszikus borok mellett más ízvilágot is szeretnének felfedezni" – tájékoztatott Blahovič Béla, a Blahovič pincészet tulajdonosa.

A kétnapos esemény gyönyörű helyszínen kínál kulturált szórakozási lehetőséget minden korosztály számára. A programok az egész családnak kitűnő kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. A fesztivált számtalan kísérőprogram teszi színessé, mint például sakkverseny, futóverseny, ügyességi játékok vagy állatsimogató. A zenerajongókat két színpad várja, amelyeken több jeles előadóművész színvonalas produkciójával váltja egymást. A tavalyi fergeteges Kispál és a Borz koncert után idén olyan együttesek szórakoztatják a közönséget nagyszabású élő koncerteken, mint az Omega, a Wellhello, Kökény Attila, Dupla KáVé, Szeredy Krisztína és Forgács Gábor.

A 2017-es fesztivál sztárfellépője az idén fennállásának 55. évfordulóját ünneplő Omega együttes lesz. Az elmúlt 55 év a bizonyítéka annak, hogy az Omega garanciát jelent a minőségi zenére. A zenekar új albummal is jelentkezik, amelynek a címe a Volt egyszer egy Vadkelet. "Az együttes támogatja a fesztivált, minden jó ügy mellé szívesen odaállunk. Látunk fantáziát a rendezvényben, és egy fantasztikus koncerttel szeretnénk a borfesztivál jó hírét terjeszteni" – mondta Kóbor János, az Omega frontembere. Hagyományápolás, minőségi borok és zene, szórakoztató családi- és gyermekprogramok: röviden így összegezhető a XII. Bátorkeszi Borfesztivál programkínálata. Azok, akik ellátogatnak a Galambos-dűlőbe, egy nívós borhétvégének lehetnek a részesei.