Kesztölc Kestúc

keresés

Szlovák gyermektalálkozón jelentették be, hogy több, mint 1 milliárd forintra pályázhatnak a nemzetiségi önkormányzatok és az egyházak.

Soltész Miklós elmondta, négy kategóriában írtak ki pályázatot: nemzetiségi civil szervezetek működési támogatására, Magyarországon és az anyaországban megvalósuló táborok támogatására, az anyaországok közreműködésével megvalósuló nemzetiségi pedagógus-továbbképzések támogatására és a nemzetiségi kulturális kezdeményezések támogatására. A pályázatok beadási határideje 2017. január 15. 

Az anyaországban megvalósuló táborok jelentősége óriási - mutatott rá az államtitkár -, ezért is fontos, hogy az erre fordítható pályázati forrás 2013-ról 2016-ra kilencszeresére nőtt, aminek köszönhetően több mint háromszorosára emelkedett a megvalósult táborok száma; 2013-hoz képest 2017-ben a táborokra fordított keretösszeg a tizenkétszeresére nőtt, azaz 30 millió forintról 360 millióra. 

Soltész Miklós szólt arról is, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben erősödtek a magyar és szlovák politikai kapcsolatok, ezen belül különösen a kultúra és az oktatás területén, ami a két országot közösen erősíti.

A Pilisi Szlovákok Központjában tartott gyermektalálkozón az államtitkár a közösség megtartó erejére hívta fel a figyelmet, és kiemelte, hogy a szlovák nyelv és kultúra megőrzésével a magyar nemzet is gazdagodik.
    

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke arról beszélt: fontos, hogy a kisiskolások elsajátítsák a szlovák nyelvet, a kötődést a szlovák közösséghez, hogy később - bekapcsolódva a szlovák tehetséggondozó programba - tanulmányaikat a két magyarországi szlovák gimnázium valamelyikében folytassák. Hozzátette: a tehetséggondozó program fontosságát jelzi, hogy az idei gimnáziumi elsősök több mint kétharmada ebből került ki. 

A rendezvényen részt vett Rastislav Kácer, a Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövete és Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke is.

Borítóképünkön: a Pávakör

Olvasta már?

Biztos jövőt szeretnél? Válaszd a kéményseprő hivatást!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet felhívása. Biztos jövőt szeretnél?    Válaszd a kéményseprő hivatást! 

Megyénk körül megyünk körül

Tisztelt Kesztölciek! Tájékoztatom Önöket, hogy 2021. július 21-én kerül sor a Megyénk körül megyünk körül című program keretében a Kocs-Kesztölc páros találkozóra.

Szerencsés kirándulás

Bizony, annak nevezhető a  KMASZC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakközépiskola és Kollégium 10. osztályosainak év végi tanulmányi kirándulása Klastrompusztán.