A kesztölci szlovák húsvéti hagyományokat Radovics Istvánné és Minczér Henriett jegyezték le.

A régieknél már szerdán kezdődött a böjt. Az volt a szmutná sztreda ( szomorú szerda), melyet követett a zeleni stvrtek a zöld csütörtök, ekkor a kertben termő növények képezték az ételek alapját (sóska, spenót, zöld hagyma szár)

Nagypéntek megengedte a munkát, sőt volt egy olyan szólás is, hogy akkor kell krumplit ültetni, mert az bő termést. hoz. A  nap menüje: savanyú bableves és lívanki. Később a böjti ételek sora bővült a hallal.

Nagyszombaton folytatódott a böjt. Sonkát enni csak az esti  harangszó elhangzása után lehetett. Nagyszombat Jézus sírban pihenésének az ideje. A nagyszombati szertartások keretében jönnek vissza a harangok a harangok Rómából, véget ér a 40 napos böjt, az esti mise után jöhet a sonka! Női munkákat tiltó nap volt a mai, nem  volt szabad seperni, főzni és mosni sem. Az állatokat sem fogták be ezen a napon. Nagyszombat hagyományosan csendes nap, ilyenkor a keveset beszéltek, vidámkodni nem volt szabad, hiszen Krisztus a sírban volt szombaton. Ezért   a gyász, a csend, de egyúttal a reményteli várakozás ideje volt nagyszombat.

Vasárnap a lányok sütit sütöttek és tojást festettek. Hagyma héját forralták vízben, ez volt a festék. A tojást ha díszíteni is akarták, petrezselyem levelet illesztettek rá, majd nylon harisnyába kötözték és így tették be a forró hagymahéjas vízbe. Miután megszáradtak szalonnabőrkével fényesítették ki őket. Kukoricacsuhéból kis kosárkát fontak, amibe egy tojás elfért. A fiúk fúzfavesszőből korbácsot fontak


Hétfőn reggel a fiúk elindultak locsolni. Először elmondták a verset, majd a korbáccsal megütögették a lányok lábát/hátát. A korbácsolásnak kettős jelentése volt, utalt a Jézus szenvedéseire (a katonák korbáccsal ütötték) és arra hogy a lányok szebbé, egészségesebbé váljanak. A korbácsolás révén a bőrükön lévő rendellenességek el fognak tűnni. Ezt a kis rigmust mondták hozzá:
Sibi ribi masné ribi,
od korbácsa kus
kolácsa, aj jedno vajco.

Magyarul: Megsimogatlak korbáccsal, ajándékozz tojással, kaláccsal!

A lányok világos, az asszonyok piros szalagot kötöttek a korbácsra és tojással köszönték meg a locsolást.

Borítókép: Tojásfestés a Művházban - Juhász Sándor fényképe

Olvasta már?

Itt a Hírnök!

Megjelent a Kesztölci Hírnök legújabb száma! Most már honlapunkról elektronikusan is letölthető.

Heti menü a Kosteltől

A menü 880 Ft-ért, hétköznapokon érhető el az étteremben. A kétfogásos ebédet - leves és főétel - elvitelre, vagy helyben fogyasztással rendelhetik meg.  Menü rendelés: 06/30 487-1965. vagy info@kostel.hu

Vidám élmények a könyvtárban

A kesztölci könyvtár kitett magáért: előadásokkal, mozival, színdarabbal, kosárfonással kápráztatta el a gyerekeinket egy héten keresztül. Klinger Ági fotóriportja