Milyen engedély kell ahhoz, hogy valaki a saját termékeit piacon árulja? Hasznos, letölthető kiadvány a helyi termékek jogi szabályairól.

A magyar és a szlovák helyi teremlői jogszabályokat foglalták össze egy kiadványban az esztergomi Ister-Granum társulás munkatársai.

A szervezet több éve foglalkozik a helyi termelők igényeinek feltérképezésével a helyi termékek értékesítési feltételeinek megteremtésével, illetve azok népszerűsítésével a szlovák-magyar határ mentén.

A letölthető kiadvány mindkét ország helyi termék témakört érintő rendeleteit, törvényeit és jogi szabályait tartalmazza. A helyi termék értékesítése – ha rendszeres – gazdasági, vállalkozási tevékenységnek minősül és adókötelezettséggel jár, amely nemcsak adófizetési kötelezettséget jelent, hanem adózásra való bejelentkezést, adóbevallás készítését és könyvelés vezetését is.

Borítókép: kesztölci kert, a legszebb konyhakertek versenyen

 

Olvasta már?

Egy szatyornyi kutya története

Egy héttel ezelőtt, egy gyanútlan sétából egész dráma kerekedett amikor S. Karina az árokban egy szatyornyi kiskutyát talált.

Kesztölciek utazási szokásai

A legtöbben busszal járunk Dorogra, Esztergomba és Budapestre. A közlekedés aránytalanul sok időbe és pénzbe kerül.

Támogatás a gazdáknak: a zöldítésről Kesztölcön

A kesztölci gazdák számára tartottak előadást az Európai Unió egyik agrártámogatási fajtájának, a zöldítési támogatásnak feltételeiről és idei változásairól a művelődési házban. Walczer Patrik összefoglalója