A jó idő kicsalogatja az erdőbe, a szabad levegőre a természet szerelmeseit. A legtöbben különböző riasztószerek segítségével igyekszünk elkerülni a szúnyog és kullancscsípéseket, ám ezek a legtöbbször hatástalannak bizonyulnak. A hatásos védekezési módokról, és a kullancs eltávolítás módjáról Dr, Bús János háziorvost kérdezte Zsibrita – Zámbori Zita

A kullancsok élettere
Az interneten rengeteg tévhit, elmélet és praktika kering arról, hogy hogyan kerüljük el a kullancsokat, és mit tegyünk, ha már megcsípett minket. Sajnos ha nem körültekintően járunk el a kullancsokat illetően, több k árt okozunk mint hasznot. Először is érdemes hiteles forrásból tájékozódni.
A közelmúlt kutatásai fényt derítettek a kullancsok élőhelyeire, és arra hogyan kerülnek az állatok, és az ember közelébe. A kullancsok hamar kiszáradnak, ezért fénykerülők. A nyirkos, sötét aljnövényzetet, magas füvet, kedvelik, onnan támadnak áldozataikra. A kullancs a szervezet vajsav tartalmát érzékeli, mely egyénenként eltérő lehet, ezért fordulhat elő, hogy egyes embereket gyakrabban csípnek meg kullancsok, míg másokat ritkán.  
 

Hogyan védekezzünk?
Egy vizsgálat bebizonyította, hogy sokkal hatásosabb védekezési mód a kullancsok ellen az, ha hosszú szárú nadrágban megyünk kirándulni, és a nadrág szárát a zokninkba tűrjük, mintha mindenféle szerrel fújnánk be a bőrünket. Anyagát tekintve a legjobb a vékony vászonnadrág vagy a farmer. Bolyhosabb redős szövetű ruhákban, mint pl a bársony vagy a szövet anyag könnyen meg tudnak kapaszkodni a kullancsok, ezért az ilyen öltözetben a túra végére egész kis kolóniát be tudunk gyűjteni. 
A kullancs a nadrágunkat, a lábunkat célozza meg kb térd magasságban. Onnan elindulva bemászik a nadrágunk alá, és vékony bőrréteget keres, ahol könnyen át tudja fúrni a bőrt. Ezért található meg gyakran a hajlatokban,a fehérnemű alatt, de a test bármely részére képesek befészkelni magukat, ezért test egészét érdemes átvizsgálni kirándulás után. Mivel a kullancsok igen aprók, kifejlett állapotban is csak 3-4 mm-esek, így gyakorlatilag nem érzékelhető, hogy másznak rajtunk, és szemmel is nehezen vesszük őket észre.

Ha már megtörtént a csípés….
A bevizsgált kullancsokban közel 30 féle kórokozót találtak. Ezek közül a legveszélyesebb az agyvelőgyulladás és a Lyme kór. Míg az előbbit vírus, az utóbbit baktérium okozza. Mindkettő életveszélyes állapot. A tünetek agyhártyagyulladás esetén a kullancs csípés után két héttel kezdődnek, Lyme-kór esetén egy hónapig érdemes figyelnünk magunkat.  Célszerű a naptárba feljegyezni, ha kullancs csípett meg minket, így a baj esetén könnyen beazonosítható, hogy a felmerülő problémának van e köze a kullancshoz, vagy sem. Míg a Lyme-kórt antibiotikummal kezelik, a kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás így ez a betegség megelőzhető.
A kullancs csípés után 6 órával kezdi visszaöklendezni a béltartalmat. A fertőzés ekkor következik be. A kullancsot tehát mielőbb el kell távolítani. Eltávolításához a legmegfelelőbb eszköz egy hegyes, un. szálkaszedő csipesz. Ezzel a csipesszel a kullancsot a bőrhöz közel kell megfogni és kiszedni a bőrből. Ha a feje beleszakad, nem probléma, mert a szervezet kilöki. A fertőzés veszélye akkor áll  fent, ha az állat potrohát megnyomjuk, csavargatjuk, vagy zsíros krémmel bekenjük a csípést. Ilyenkor ugyanis az állat visszaöklendezi a táplálékát és ezzel egy időben fertőzhet is.

Ha a kullancsot nem tudjuk eltávolítani, keressük fel a háziorvosunkat. Ha a csípést követő hetekben influenza-szerű megbetegedést tapasztalunk, szintén keressük fel a háziorvost, és ne felejtsük el jelezni neki, hogy az elmúlt időszakban kullancscsípésünk volt.

Olvasta már?

Kesztölc hó alatt

Kesztölcön éjjel is havazott. Az Útinform jelentése kiemeli, hogy télies útviszonyokra lehet még számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom megyében is.

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.