Korán jött a nyár, már április közepétől melegek voltak, ezért a szüret is korábbra esik az idén. Szivek Pétert kérdeztük az idei terméssel kapcsolatban. Lehoczki Dávid interjúja.

Szivek Péter elmondta, hogy az idei évjáratot tekintve kiválóan sikerült megvédeni a szőlőt a betegségektől, „úgyis fogalmazhatnék soha rosszabbat”. Gyakorlatilag április közepétől nyár van, megfelelő meleg idő, nagyságrendileg két hetente érkezett eső, valamint a szőlő legnagyobb ellensége, a jég is elkerülte a lugasokat.

Várhatóan, jövő héten elkezdik a rizlingszilváni szüretelését, majd haladnak tovább a többi fajtával, mint például a zenit és a cserszegi fűzeres.

2-3 hétre tehető az az idő, amennyivel előrébb járnak idén a szőlők, s szinte mindenhol rekordok dőlnek meg a szüreti időpontok tekintetében. Ha így marad az időjárás, szinte biztos, hogy mifelénk szeptember közepe- végére nem igen marad szőlő a tőkéken.

Szivek Péter  hozzátette, hogy sokat vár az idei évjárattól! Eddig úgy érzi, hogy jobb lehet, mint az előző, persze ezt nem szeretné elkiabálni, hiszen nagyon sok minden múlik még a további időjárástól, mivel a szélsőséges meleg sem feltétlen hasznos!

Riegel Béla korábban látványos felvételeken mutatta be a kesztölci szőlőket. Négy évszakon keresztül forgatott, melyből egy négy perces videó lett:

Olvasta már?

Újra műsoron a kesztölci Ízőrzők

2017 júliusának elején a Duna Televízió Ízőrzők című műsorának stábja vendégeskedett településünkön. Arra voltak kíváncsiak, hogyan is főznek a kesztölciek, hogyan készítik el a hagyományos tót recepteket.

Új turistajelzések a Pilisben

Új szakaszokkal bővült a Pilisi Parkerdő területén futó, mintegy 1000 kilométernyi turistaút hálózat. Az ősszel felfestett új jelzéseknek köszönhetően turistaúton is megközelíthetővé vált a pilisszántói Kőfülke, Esztergom-Barátkút térségében pedig...

Elfogadják a kesztölciek buszbérletét a vonaton is!

Leányvár vasútállomásokon megálló vonatokkal, amennyiben a KNYKK által, Kesztölc és Pilisjászfalu, Piliscsaba, Pilisvörösvár, Solymár, illetve Budapest közötti viszonylatokra kiadott dolgozó- vagy tanulóbérlettel rendelkeznek.