A Kesztölc-Dorog kerékpárút tájékoztatója után kérdezte a környékbeli fejlesztési irányokról Dr. Völner Pál országgyűlési képviselőt Zsibrita Zámbori Zita.

Hol épülnek kerékpárutak a környékünkön?

A kerékpárutaknak akkor van értelme, ha hálózatot alkotnak. A Területi Operatív Programban kiírt pályázat részeként valósul meg a Kesztölc-Dorog kerékpárút, 60 millió forintból. Révész Máriusz kormánybiztos úr bábáskodása mellett Esztergom 350 millió forintot kapott arra, hogy a Palatinus tótól a Mária-Valéria hídig kiépítse a kerékpárutat. Ezzel Kesztölc és a klastrompusztai pálos emlékek közvetlenül elérhetőek lesznek az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros hálózatról. A hálózatos fejlesztés szellemében valósulnak meg az új kerékpárutak a Területi Operatív Program keretein belül. Ilyen például az Etyek-Tarján bicikliút, melynek tovább gondolása a Tarján-Esztergom kerékpárút lehet. A szolgáltatások fejlesztését is támogatjuk, pályázati forrásból 930 ezer euro támogatással nyílt lehetőség arra, hogy Esztergom és Párkány közös kerékpárkölcsönző rendszert alakítson ki.

Milyen turisztika fejlesztések várhatóak a térségünkben?

Azt tartjuk szem előtt, hogy a hozzánk látogató turista többfajta szolgáltatás közül válogathasson. Ezért fontos a kastélyprogram. A választókerületünkben kettőt is sikeresen pályáztunk meg. A bajnai Sándor-Metternich kastély felújításának befejezése 2019-re várható, ez 1,5 milliárdos beruházás. Az esztergomi Vár is ugyanekkora beruházással fog megújulni.

A 2030 -ig szóló, Dunakanyar fejlesztési programon belül a kormány 17 milliárd forintot különített el Esztergom számára, a Szent István fürdő és a belváros turisztikai látványosságainak a megújítására. Dömösön 1,3 milliárd forintból épít a Duna-Ipoly Nemzeti Park látogatóközpontot mely a Dunakanyar természeti értékeit mutatja be. Ide majd az EuroVelo útvonalon is el tudunk jutni. Látogatóközpont épül Lábatlanon, Péliföldszentkereszten, Nyergesújfalun, Búbánatvölgyben a Kerek tó mellett. Dorgon a bányászati miniverzum múzeum építését kezdik meg közel 250 miliós forrásalappal. Remélhetőleg a kesztölci bányászati emlékek is a közeljövőben nagyobb publicitást fognak kapni.

Hogyan lehet sikeres egy település a pályázatoknál?

Tervek, elképzelések kellenek, ambícióra van szükség, mint például Önöknél, Kesztölcön. Egy támogatás odaítélésénél fontos szempont, hogy az önkormányzat miben gondolkozik, mire van kidolgozott terve. Azt szeretnénk, hogy az önkormányzatok olyan célok megvalósítására kapjanak pénzt, amikre a településnek szüksége van. Az országgyűlési képviselő abban segíthet, hogy a települések minél hamarabb kidolgozott és átgondolt tervekkel álljanak elő, hogy jobb eséllyel pályázhassanak.

Hogyan kapcsolódhatnak a fejlesztésekhez a kesztölci vállalkozók?

Ezek a beruházások, operatív programok a térség vonzerejét növelik. Erre az alapra építhetnek a helyi vállalkozók. Örömmel hallottam, hogy Kesztölcön is többen terveznek vendégházat, turistákat fogadó borospincét nyitni, kreatív, új szolgáltatásokat hirdetni. Nagyon jónak tartom, hogy a kesztölci vállalkozók együttműködnek a turizmus fejlesztésében. Közös kínálattal, egymást erősítve, minőségi, innovatív szolgáltatásokkal lehet jól kiaknázni a turizmusban rejlő lehetőségeket. Fontosnak tartom, hogy a vállalkozások működésük bővítésére is pályázhatnak forrásokra a gazdaságfejlesztési programban. Ezekkel a fejlesztésekkel munkahelyeket teremtünk, így emelkedik a jövedelem, és ez mindannyiunk számára pozitív hatással lesz.

Milyen lehetőségeket lát a térség hagyományos értékeinek a megőrzésre?

A Megyei Értéktár bővítésére és a megyei identitás program finanszírozására is vannak erőforrások. Tavaly a Szent Kelemen templom óriásmozaikja is bekerült a megyei értéktárba. Bízom abban, hogy a megye elvégzi azt a rendszerező feladatot, melynek nyomán a megyei értékeket tematikus rendbe foglalja térségi szinten, és népszerűsíti. Remélem, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség kínálatában is meg tudjuk ezeket jeleníteni szélesebb nagyközönség előtt.

Milyen infrastrukturális beruházások valósulnak meg a környékünkön?

A legnagyobb infrastrukturális beruházás a Kesztölc határát is érintő R11-es gyorsforgalmi út, mely Esztergomot köti össze az M1- es autópályával. Az infrastruktúra fejlődése az átmenő forgalmat is meg fogja változtatni. A 10-es úton csökken majd a kamionok száma, ez a kesztölci autósoknak is nagy könnyebbség lesz és jótékony hatással lesz a régióra. Befejeződik a vasútvonal felújítása, jönnek az új Flirt vonatok, ami további érzékelhető változást fognak okozni a régió közlekedésében. Nagy fejlesztés lesz Esztergomban a gátrendszer kiépítése, mely közel 10 milliárdos beruházás. Ezek azok a hatalmas léptékű beruházások, melyek nélkülözhetetlenek a térség infrastruktúrájának fejlődése szempontjából. A költségvetés olyan állapotban van, hogy lesz mód Leányvár-Dorog között egy kisebb útszakasz felújítására, illetve Tát és Tokod között is lesz felújítás.

Mit várhatunk ezektől a fejlesztésektől?

Bízunk benne, hogy ezekkel a befektetésekkel a térséget még vonzóbbá tehetjük akár a külföldi befektetők számára is. Abban bízom, hogy Kesztölc határában a ma még üres dorogi ipari parkot fel tudjuk tölteni, és ezzel tovább bővül a környékbeli munkalehetőségek kínálata.  A fejlesztések fontos hatása, hogy végre a térségünkben a lakosság létszámának növekedésével is számolhatunk, tavaly már Kesztölc lakossága is megközelítette a 2800 főt.  Arra kell törekednünk, hogy a régiót egységesen tudjuk megjeleníteni a turizmus minden ágában, azért, hogy a turisták számára minél vonzóbbá tegyük a térséget.

Nagyon optimista vagyok, hiszen azok, amiket érintettünk az interjúban, nem tervek, hanem konkrét forrással rendelkező projektek, melyeknek az átadása 1-2 éven belül megtörténik.

Véssey Endre fotói

Olvasta már?

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.

Klastrompuszta: Pálosok és régészek tervei

A Magyar Pálos Rend vezetőinek és a Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek részvételével szerveztek kerekasztal beszélgetést a Közösségi Klubban. A szakmai fórum több ötlet és tervezet is elhangzott a klastrompusztai pálos romokat bemutató látogatóközp...

Marek Viktor a lencsehegyi bánya kalandos megnyitásáról

Marek Viktor történész, Kesztölc 1956-os múltjának szakértő tudósa érdekes adalékot közölt a lencsehegyi bánya megnyitásával kapcsolatban. Ha valakinek több információja van az üggyel kapcsolatban, kíváncsian várjuk!