Kesztölc Kestúc

keresés

Ez az a film aminek több fordulata a mai napig él nyelvünkben aforizmaként. "Az oroszok már a spájzban vannak!" Ki ne értené ezt a szólás-mondást? Ha nem tudtad, hogy honnan jön ez a mondat, akkor a megjelenés kötelező!

Ez az a film, amelynek minden főbb szereplője színészóriás. "Kit tetszik keresni?" Senki nem tudja ezt a kérdést egy dühöngő világháború kellős közepén marcona hadfinak úgy feltenni, ahogy az egész világot annak neveletlensége miatt fanyarkásan lenéző, minden létező főúri allűrrel megvert komornyik, Albert teszi fel - Major Tamás remeklése teszi élővé ezt a figurát. A marconát előadó hadfi pedig Sinkovits Imre.

Ez az a film, aminek szinte csak felejthetetlen jelenetei vannak. Mert senki nem tud olyan kompakt főúri eleganciával és egy m. kir. főhadnagyhoz illő méltósággal kilépni egy gárdróbból, ahogyan ezt Darvas Iván teszi.

És ez az a film, ami sok fontos dologra megtanította kortársait. Például, hogy milyen fontos a gyakori átöltözés, hadd ne mondjam, átvedlés. És hogy szovjet időkben a kezdő orosz nyelvlecke első mondata: "Távárisi nye sztrilájtye!" - Elvtársak, ne lőjetek! És ami a magyar félmúltat illeti, azt is összefoglalják pár zanzás mondatban: "Mi még megadni se tudjuk magunkat..."

Olvasta már?