Kesztölcön eddig napi két megbetegedés volt, az enyhe tél miatt a tavalyinál erősebb járvány várható. Mossunk gyakrabban kezet, lehetőleg kerüljük a beteg, tüsszögő embereket. A betegség 4-5 napig tart, magas lázzal jár. Dr. Bús Jánost kérdeztük. 

Kesztölcre már eljutott az influenza?
A felnőtt háziorvosi körzetben településünkön naponta két megbetegedést regisztráltunk.Az influenzás megbetegedések száma januárban kezd emelkedni, és jellemzően március április hónapban tetőzik. Enyhe telünk volt eddig, így várhatóan kissé emelkedni fog a megbetegedések száma ebben az évben az előző évekhez képest. 

Mit tanácsol Doktor Úr, hogyan kerüljük el a betegséget?
Nincs igazán biztos mód arra, hogy megvédjük magunkat. Ha tehetjük, kerüljük el a tüsszögő, köhögő embereket, és figyeljünk az alapos kézmosásra. Emellett megelőzhetjük a betegséget védőoltás beadásával. Október óta van lehetőség a védőoltás beadatására. A védettség kialakulására két hétre van szükség, a védőoltást ennek figyelembevételével kell beadni.

Kik a legveszélyeztetettebbek?
A két év alattiak, 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők, egészségügyi és szociális intézményben dolgozók. Nekik erősen ajánlott a védőoltás beadatása. Nekik jár a térítésmentes oltás. Én magam is beoltattam magam. 

Idén mik az influenza tünetei?
Az influenzára jellemző a hirtelen nagyon magas láz, fejfájás, végtagfájdalom, levertség, de nem jellemző az orrfolyás. Egyéb vírusos megbetegedés esetén inkább az orrfolyás, a torokfájdalom a jellemző.

Mit tegyünk, ha megbetegedtünk?
Az influenza lefolyása 4-5 nap, és a legjobb, amit tehetünk, hogy ezt a néhány napot ágyban töltsük. Emellett napi 500 mg C-vitamin és bőséges meleg folyadék fogyasztása javasolt. Ezen túlmenően csak tüneti kezeléssel segíthetünk abban, hogy a beteg jobban érezze magát: lázcsillapítás, fájdalomcsillapítás, könnyű étrend. Esetleges orrfolyás, torokfájás esetén orrcsepp, torokfertőtlenítő alkalmazása javasolt. Mivel vírusos megbetegedésről van szó, antibiotikum adása nem indokolt, hiszen ilyen megbetegedés esetén hatástalan.

Milyen szövődményei lehetnek az influenzának?
Ha az egyén az influenzát leszámítva az egyén egészséges, a szövődmények kialakulásának az esélye igen kicsi. Az influenza a szövődményei miatt veszélyesek. Azoknál az egyéneknél, akiknél valami miatt immungyengeség alakul ki, nagyobb az esély a szövődményes agyhártyagyulladás illetve a szívbelhártya gyulladás kialakulására, melyek súlyos állapotok, kórházi kezelést igényelnek, akár halálos kimenetelűek is lehetnek.  

Olvasta már?

Év párja 2018: kesztölci pár lett a második!

A kemma.hu szervezésében került megrendezésre az „Év Párja 2018” elnevezésű verseny. A második helyezett pedig egy kesztölci pár lett Kain Renáta és Péter személyében! Renátát kérdeztük az eredménnyel kapcsolatban.