Sokáig gúnyolták Kesztölcöt azzal a legendával, hogy 1956-ban állítólag Külön Köztársaságot kiáltottak ki a faluban. Ma már büszkén vállaljuk a Köztársaságot, tavaly szalmatankkal, idén autóra ragasztható matricával. 

Az autós matrica már kapható a CBA-ban, 200 Ft-ért. Tavaly a Kesztölci Borklub szalmatankot állított a forradalom hatvanadik évfordulójának tiszteletére. Sokan kérdezték, hogy idén is lesz-e szalmatank, de a Borklub képviselői azt mondták, hogy ez egy egyszeri akció volt, a szalmatank elment, és ez így van jól. 

Tavaly a Szeretgom ezt írta: "A témát kutató történészek egybehangzó véleménye szerint a kesztölci történelem 1956-os kicsúcsosodása (mondhatni csúcsteljesítménye) csupán a korabeli sajtó nagyítása, amely a falusi erőfeszítések nevetségessé tételét célozta, illetve lejárató kampány volt a hatalom szemében szálkának tekintett falusiak ellen, viszont még manapság is az egyik legtöbbször előcibált história, a kesztölci büszkeség és a falu országos ismertségének egyik éltetője."

A kesztölci 1956-os forradalom történetét részletesen feldolgozta Marek Viktor történész tavaly megjelent könyvében. 

Olvasta már?

A kesztölci pingpongosok a megyei élvonalban

A második helyre küzdötte fel magát az idén debütáló Keszölc SE. Az egyéni listán is kiváló helyezéseket ért el Kara Zoltán, Teicht Zsolt, Kochnyák Sándor, Kovács Pál, Bakos György, Vereckei Gábor, Kochnyák Tamás, és Papp Zsolt.