Esztergom az ősi királyi város, amelynél a Duna a Dunakanyart övező hegyekhez ér. Túránk során Esztergomból indulva a Maróti hegyekhez tartunk, majd a Vaskapun át térünk vissza a városba, s ha az idő is kedvező lesz, akkor több helyen is gyönyörű kilátásban lehet részünk.

A Mária úton indulunk keletre, s elérünk Kerektó üdülőterületére, majd a Búbánatvölgy tavai mellett haladunk el, s felmegyünk egy elfeledett II. világháborús emlékhelyhez a Szamár-hegy oldalába. Visszatérve Búbánatvölgyön át egy rövid szakaszon a 11-es úton haladva felmegyünk az ún. Hideglelős-kereszthez, ahonnan szép kilátás nyílik az alattunk hömpölygő Dunára és a túloldali hegyekre, a Helembai-hegységre és a Börzsönyre. Ezután a nyeregbe visszatérve felkapaszkodunk a Sas-hegyre, ahol 27% átlagmeredekséget kell leküzdenünk, de van két szakasza, amely majd’ 50%-os meredekségű. Szóval ez vár ránk, ráadásul felfele...
Visszatérve a Maróti-hegyek gerincén járunk, s eljutunk a Képesfáig. Innen egy szurdokvölgybe kanyarodunk le, majd eljutunk a Vaskapu lábánál lévő Fári-kúthoz. A Fári-kúttól a rövidebb, de ezért meredekebb zöld + jelzésen kapaszkodunk fel a Mély-völgyben a Vaskapu menedékházhoz. A menedékháztól szép kilátás nyílik Esztergomra és a Duna völgyére. A menedékházban tartott pihenő után közeledünk a kertvárosból Esztergom felé. A városba érve még felkanyarodunk a Szent Tamás-hegy kápolnájához, amely a legközelebbi kilátó a Bazilikához, majd innen térünk vissza a Bazilika elé.
Táv: kb. 15 km; szintemelkedés: kb. 500 m; közepesen nehéz túra kb. 5-6 órás menetidővel.
Az útvonalon a Sas-hegy oldala és a Vaskapuhoz vezető út meredek. Stabil, nem csúszós talpú cipőre, illetve túrabotra szükségünk lesz!
A részvétel mindenki számára ingyenes.
Minden kedves természetbarátot várunk szeretettel!
Túravezető:
Megyes Géza
Tel.: +3670-773-7448
bakonyikalandorok@gmail.com
http://bakonyikalandorok.info/