Kesztölc Kestúc

keresés

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1961-ben jelent meg Méri István régész professzor kis könyve a klastrompusztai ásatásokról. A könyv ma is aktuális, izgalmas olvasmány. Szövegét teljes egészében letölthetővé tettük.

1959. év nyarán Szepessy Géza kalauzolásával indultunk útnak. Amikor a 900 éves múltra visszatekintő Kesztölc községtől a romok irányában felfelé haladunk a völgyben, bennünket is megragadott a táj varázsos szépsége. Egyik oldalon a magasba szökő, meredek, csupaszon fehérlő sziklafalak és lábuknál az erdők fáinak változatos árnyalatokban játszó zöld lombja, a másik oldalon a művelés alá fogott dombok hullámos lankáinak sokszínű foltjai színpompás együttessé olvadtak össze.

            A megművelt földek fokozatos elmaradása, az egyre meredekebbé váló és szűkülő völgy mindinkább jelezte, hogy célunk közelébe érkeztünk.

            Utunkon mindeddig végigkísért az új műút kialakított csíkja, mint a hegyoldalba belehasító, kígyózva haladó sebhely. Ez a meginduló közösségi tevékenység első látható eredménye. - Új társadalmunk alakította emberek itteni munkája egyik emlékezetes mozzanatának azonban mi is tanúi voltunk. Utunkba eső dombocskára felkapaszkodva, a völgy egyik kis katlana tárult szemünk elé. Benne nekivetkőzött embercsoport, pattanásig feszülő izmokkal birkózott a méteresnél vastagabb iszapréteggel. Olyan lendülettel ástak és csákányoztak, olyan lázas igyekezettel hordták el a kitermelt iszapot, amilyenre a régi idők munkafelügyelőjének korbácsa aligha kényszerítette volna a keze alá kerülő munkásokat.

Részlet a könyvből. A teljes szöveg itt tölthető le.

Olvasta már?

Klastrompuszta

Nyolcszáz éves kolostorrom a sziklák alatt. Romantikus, misztikus séták, kalandvágyó kihívások, festői táj.

Biztos jövőt szeretnél? Válaszd a kéményseprő hivatást!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet felhívása. Biztos jövőt szeretnél?    Válaszd a kéményseprő hivatást! 

Az Észak Dunántúli Vízmű Zrt tájékoztatatása

Az Észak Dunántúli Vízmű Zrt tájékoztatja a Kesztölci lakosokat, hogy a társaság részéről Kesztölc településen, a mai naptól kezdődően (2024.02.08) , ellenőrzéseket végeznek, mely során minden felhasználási helyet felkeresnek. Tisztelette...