Ma este hat órakor a Művelődési Házban tart az Irmák Kft vezetője tájékoztatót a terveikkel kapcsolatban. A könnyebb áttekinthetőség kedvéért összegyűjtöttük a legfontosabb érveket és ellenérveket, amik az elmúlt napokban a Facebookon felmerültek.

A Facebook-közvéleménykutatáson  hétfő délelőttig összesen 170-en mondták el a véleményüket. A közvéleménykutatás állása:

Nincs elég felügyelet

Hetente kétszer rájuk néz valaki... nem lakik velük senki. )

Mi van akkor, ha a lazán figyelt mentális betegnél front van és esetleg a hazafelé tartó kisiskolásokat ijeszti meg!!

Tételezzük fel ha pl neked van egy 10 éves egészséges gyermeked és hetente 2 szer jönnél a pároddal ránézni hogy el e tudja tartani magát kiváncsi lennék ha megtudná a családsegitő hogy ezt csináljátok mit szólna hozzá! Biztos olyan bírságot szabna ki mindt a huzat meg a gyermeket is elvenné! Akkor kérdezem én egy sérült ebereket vagy gyerekeket hogy engedheti az ezzel foglalkozó felügyelet hogy hetente csak 2 szer ellenőrizzék??

Komoly rések vannak a rendszerben. Egyrészt szinte felügyelet nélkül vannak a kitagoltak, másrészt olyanokat is kitagolnak a mittudoménmilyen besorolás szerint, akik már problémát okozhatnak. Történetesen a középsúlyos, viselkedészavaros fogyatékosokat.

Én nem félek tőlük. Én azt mondtam, hogy jöhetnek, de szigorúbb feltételekkel, amit már most nem hajlandók teljesíteni. Csak némi plusz felügyelet kéne azok számára, akik tényleg problémásak. De úgy tűnik, hogy ebbe nem fognak belemenni.

Nem vizsgálják, hogy kit engednek lakhatásra

Amilyen rendszerben működik manapság az egészségügy akár a nemtörődöm kategória is lehet- h nem érdeklik kik jönnek csak ők szabaduljanak meg tőlük

Amilyen rendszerben működik manapság az egészségügy akár a nemtörődöm kategória is lehet- h nem érdeklik kik jönnek csak ők szabaduljanak meg tőlük

Megvizsgálják, hogy ki alkalmas a lakhatásra

Feltételezem, bár a magyar rendszert nem ismerem, hogy alaposan megvizsgaljak, h kinek lehet ilyen szinten "elengedni a kezét", és nem csak random belenyúlnak a "fogyatékos halmazba", hopp, nesztek, itt van 5 random fogyatékos. Ja, az egyik vécére se tud elmenni magától, de a másik dolgozni is eljár, úgyh az átlagban akkor kiad egy közepesen fogyatekost…

Hosszú távon nincsenek biztosítékok

Van ez az Irmák Kft. Működik egy feltételrendszerrel, amit tegyük fel, hogy el tudunk fogadni. Mi a mai világban a garancia arra, hogy ez a cég még nagyon sok évig működni fog? Ha megszűnik ki lesz a jogutódja? Ő vajon ugyanezzel a feltételrendszerrel fog működni? Vagy akkor változtatnak majd a feltételeken és már más kategóriába tartozó embereket is ide fognak hozni? Ha nem lesz gazdája nem szakad-e esetleg az önkormányzat nyakába a dolog? Mert valakinek akkor is gondoskodni kell majd ezekről az emberekről, nyilván annak a településnek, amelyben élnek. Miért jó nekünk, ha idejönnek? Az egyszeri ingatlaneladásból származó bevételeken kívül a falunak semmilyen további bevétele nem fog ebből származni, nem úgy, mint egy cégnél, az iparűzési adóból. Munkahelyet teremt a falubelieknek? Lehet, de azért szerintem ez elenyésző tétel, hiszen önállóan élnek. Lehetünk büszkék magunkra, hogy ez egy nemes cselekedet és megveregethetjük a vállunkat, lehetünk jó példa, ez a maximum amit ebből szerintem profitálni lehet.

Félelmet fognak kelteni

A gyerekek megfognak rémülni! Bölcsöde mellé? Írjátok be a googlba es nezzetek kicsit körül a képeket

A nyugalom miatt költöztem vissza kesztolcre. Az a baj h nem vagy tisztában vele , hogy mit is jelent az , hogy közép fogyatékosság élők és , hogy egyedül kívánják őket hagyni!

Nem alkalmasak az önálló életre

Ha alkalmasak az önálló életre,akkor miért ellenőrzik őket?

Egy gyermek szintjén vannak- sarkítom de akkoraz én gyerekem is alkalmas az önálló életre?

Nem hiszem, hogy az empátia elegendő ahhoz, hogy a középsúlyos viselkedészavaros fogyatékosokat a falu kezelni tudja

Éljenek külön

A fogyatékkal élő gyerekeknek vannak külön óvodák,iskolák! Lásd Montágh esztergomban!

Ha nincs hely a fogyatékkal élőknek az otthonokban,akkor engedjük őket szerte szét? Remélem,ha a börtönök megtelnek ,nem fognak ugyan így gondolkodni!

Pénzről szól

PÉNZRŐL szol az egész!!! Nincs kontroll felettük

Nekik a pénz a lényeg. Ne legyél naiv.

Erre kaptak pénzt azért telepítik ki őket.

Itt mindenki jót szakít, kivéve a fogyatékosokat és az adott települést.

Lenyomja az ingatlanárakat

Az ingatlanárakat is még lejebb nyomná…

Azok az ingatlanok, amelyek mellett ezek az otthonok létesülnének veszítenek majd az értékükből.

Nem külterületre mennek

A szalmatank az "külső területnek" számít? Szerintem nagyon nem. Vagy akkor én is a külső területen lakom?!

Már vásároltak ingatlant

Az hogy lehetseges, hogy már vásároltak ingatlant?? Dönthetünk afelől, hogy beengedjük-e őket vagy sem? És miért pont a bölcsöde mellett?

Ha màr vàsàroltak hàzat akkor ez màr el is van döntve,megkèrdezès nèlkül. Ès az nem egy külső területe Kesztölcnek!!! Cikkben úgy àll, hogy mint màr kiderült egy ingatlant màr vàsàroltak erre a cèlra ès most akarnak mèg kèt telket is. ??!!de hogy pont a bölcsi mellett amikor mindenhol azt ìrtàk hogy külső területen helyeznèk el a betegeket.ennyi erővel a falun belül bàrhol vehetnek hàzat kedvük szerint!!??

Magán eladásokba nem tudsz beleszólni. Önkormányzatiba hangot tudsz emelni ami vagy meghallgatásra kerül vagy nem

Valami csavar biztos van benne

Túl szép hogy igaz legyen! Valami csavar tuti van benne! Ha Esztergomban fognak dolgozni akkor miért itt akarnak lakni? Spórolhatnának a benzinnel. Várom a hétfőt.

Kampányban minden fénylik.... Csak utána jönnek a reformok …

Nem félek

A gyerekem a bölcsibe jár... Nem félek.

A tervezett létesítmény ha jól látom alig 100 méterre lenne tőlünk, egy-két leendő új lakosnak valami kis munkát biztosan tudnék adni, nem baj ha nem Einstein az illető, de az sem, ha eggyel több lenne a kereke.

Nem értem, miért félnek

Én nagyon szégyellem magam... nagyon kevés emberségről tesz tanúbizonyságot a lakosság zöme. Nézzetek bele egy down szindrómás szemébe, aki hiába 15, értelmileg 5 éves.... és mondd meg neki, hogy nem jöhetsz ide, mert nem garantálja számodra senki, hogy 6-8 év múlva nem oszlik fel a mostani cég, és lesz jogutódja... magyarázd el, hogy a faludnak nem származik haszna abból, hogy ideköltözöl.... és tudjátok beannyival, hogy megosztogattok elveszett kutyusos képeket.... ettől majd jobban érzitek magatokat.ezt mindenkinek írtam,aki eleve elutasít…

Szégyelje magát a falu zöme!Emberségből,empátiából elégtelenre vizsgázott!!Szálljon magába mindenki és gondolkozon el rajta,hogy akár ő is kerülhet ilyen helyzetbe.Lehet a gyereke is ilyen vagy a szülei,vagy ő maga is válhat ilyenné betegség következtében.Neki milyen érzés lenne ha mindenhol csak a kitaszítást érezné csak mert más mint a többi ember.

Sok embernek meg kéne tanulni az elfogadást. Ezek a betegek nem bántanak ők is csak a saját életüket akarják élni. Nem kéne ennyire ellenségesnek lenni velük.

Mintha nem is emberekról beszélnénk, elkeseritó, ugy hogy senki nem tud még semmit

Csak a háttérből figyelem, ami a héten történik! Ahogy érzékelem az alkoholista és más ijesztő elemektől nem kell félnünk, Ők megbecsült tagjai a közösségnek? Lehet gondolkodni, mielőtt mindenféle petícióval megdobálják a lakosságot.

Megértem, ha valaki fél

A lakók alkalmasak az önálló életre. Én megértem, ha valaki tart az új és ismeretlen dolgoktól, és külön örülök annak, ha kritikai gondolkodással tekint az új javaslatokra. De ehhez kicsit konkrétabban meg kéne fogalmazni a kételyeket. Hétfőig lehet rajtuk gondolkozni.

Borítókép: Árvalányhaj, forrás: Történetek képekkel blog

Olvasta már?

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.

Klastrompuszta: Pálosok és régészek tervei

A Magyar Pálos Rend vezetőinek és a Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek részvételével szerveztek kerekasztal beszélgetést a Közösségi Klubban. A szakmai fórum több ötlet és tervezet is elhangzott a klastrompusztai pálos romokat bemutató látogatóközp...

Marek Viktor a lencsehegyi bánya kalandos megnyitásáról

Marek Viktor történész, Kesztölc 1956-os múltjának szakértő tudósa érdekes adalékot közölt a lencsehegyi bánya megnyitásával kapcsolatban. Ha valakinek több információja van az üggyel kapcsolatban, kíváncsian várjuk!