Kesztölci nevén újdená polevká. A levest zöldségekkel tálaljuk, a hozzávaló galuska, a velke haluskí receptjét külön mutatjuk be. A húst második fogásnak krumpisalátával tálaljuk. Kecskemétiné Magdi recpetje.

Hozzávalók: 80 dkg füstölt csülök, 1 nagy petrezselyem, 4 sárgarépa, 1 zeller, 3 krumpli, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, só, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld.

A füstölt húst egy éjszakára beáztatjuk. Másnap alaposan átmossuk, ha szükségesnek látjuk, lekaparjuk, és egy nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a csülköt, és elkezdjük főzni. Kb. két órán át hagyjuk puhulni, idő közben a habját többször is leszedjük.

A zöldségeket megtisztítjuk, majd a letisztult levesbe egészben beletesszük a zeller zölddel együtt. Ettől kezdve még kb. egy óráig lassú tűzön hagyjuk, hogy gyöngyözve minden elkészüljön benne. Megszórjuk őrölt paprikával, beletesszük a petrezselyem leveleket. Megkóstoljuk, hogy kell-e hozzá só. Ízlés szerint adhatunk még hozzá.

Tálaláskor a zöldségeket kiszedjük egy tálba, a csülköt kicsontozzuk, és kisebb darabokban kínáljuk.

Az ujdená polevkát Kecskemétiné Magdi készítette el. 

Olvasta már?

Kesztölci nyár

Makovics János versei, Tóth Tibor festménye: Pincék (35x50 olaj)

Nyár előtt

Makovics János versei: Ismét, Nyár előtt, Biciklizés

Makovics János : Májuska

Itt a május, teljes pompájában. Elég csak felsétálni a Pálos Gyógynövénykerthez (képünkön), hogy lássuk kizöldült hegyeinket, a virágzó kakukkfüvet, a trillázó madarakat.