A kesztölci galuska pirított zsemlekockával készül. Levesbetét, de önmagában, szeletelve, zsírral megkenve is nagyon finom. 

Hozzávalók: 3 szikkadt zsemle, 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír.

A zsemléket apró kockákra vágjuk, majd a zsíron aranybarnára pirítjuk, és hűlni hagyjuk. A lisztet átszitáljuk, ráütünk egy tojást. A sárgáját megszórjuk sóval. Ez azért fontos, mert ettől az apró trükktől sárgább lesz az ételünk. Annyi vizet keverünk hozzá, hogy nokedli sűrűségű anyagot kapjunk. Ebbe borítjuk a ropogós zsemlekockákat, ezt öt percig állni hagyjuk, hogy kicsit beszívja a nedvességet. Lobogó forró, sós vízbe evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, amelyeket többször átfordítva készre főzünk.

Tálalásnál kisebb darabokra vágva a tányérok aljába bőven teszünk a zsemlegombócból, erre merítjük a füstölt húslevest. Önmagában, hidegen, szeletelve, zsírral megkenve is nagyon finom.

Klányiné Rozi és Kecsemétiné Magdi a velké haluskít készítik

Olvasta már?

Baumit: a látványos riportfilm

Az RTVE látványos, érdekes, informatív riportfilmet készített a dorogi Baumitról. Sok kesztölci dolgozik, vagy dolgozott itt, most belülről is megismerhetjük a gyárat.

Így látták a szüreti napunkat

"Nem volt egyszerű dolgunk nekünk, akik főként a gyerekek számára hoztunk játékokat, mert a rendezény helyszínén szinte egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, annyian voltak a vendégek." Paróczy Pálma a Tatai Környezetvédelmi Zrt blo...

Szerelmi dráma Kesztölcön - 1912

Szerelem, két menyasszony, egy vőlegény, pisztoly és halál. Csapó Csaba történész a Csillaghullás Fesztiválon korabeli kesztölci hírek között válogatott. Ebből a gyűjteményből most egy 1912-es esetet elevenítünk fel.