A kesztölci galuska pirított zsemlekockával készül. Levesbetét, de önmagában, szeletelve, zsírral megkenve is nagyon finom. 

Hozzávalók: 3 szikkadt zsemle, 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír.

A zsemléket apró kockákra vágjuk, majd a zsíron aranybarnára pirítjuk, és hűlni hagyjuk. A lisztet átszitáljuk, ráütünk egy tojást. A sárgáját megszórjuk sóval. Ez azért fontos, mert ettől az apró trükktől sárgább lesz az ételünk. Annyi vizet keverünk hozzá, hogy nokedli sűrűségű anyagot kapjunk. Ebbe borítjuk a ropogós zsemlekockákat, ezt öt percig állni hagyjuk, hogy kicsit beszívja a nedvességet. Lobogó forró, sós vízbe evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, amelyeket többször átfordítva készre főzünk.

Tálalásnál kisebb darabokra vágva a tányérok aljába bőven teszünk a zsemlegombócból, erre merítjük a füstölt húslevest. Önmagában, hidegen, szeletelve, zsírral megkenve is nagyon finom.

Klányiné Rozi és Kecsemétiné Magdi a velké haluskít készítik

Olvasta már?

Makovics János : Májuska

Itt a május, teljes pompájában. Elég csak felsétálni a Pálos Gyógynövénykerthez (képünkön), hogy lássuk kizöldült hegyeinket, a virágzó kakukkfüvet, a trillázó madarakat. 

Olvad a hó

Búcsúzik a tél, bimbókat bontogat a tavasz. Nagyszerű költőnk és festőnk szépen adja vissza a koratavaszi hangulatot. Makovics János verse, Tóth Tibor festménye.