A kesztölci galuska pirított zsemlekockával készül. Levesbetét, de önmagában, szeletelve, zsírral megkenve is nagyon finom. 

Hozzávalók: 3 szikkadt zsemle, 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír.

A zsemléket apró kockákra vágjuk, majd a zsíron aranybarnára pirítjuk, és hűlni hagyjuk. A lisztet átszitáljuk, ráütünk egy tojást. A sárgáját megszórjuk sóval. Ez azért fontos, mert ettől az apró trükktől sárgább lesz az ételünk. Annyi vizet keverünk hozzá, hogy nokedli sűrűségű anyagot kapjunk. Ebbe borítjuk a ropogós zsemlekockákat, ezt öt percig állni hagyjuk, hogy kicsit beszívja a nedvességet. Lobogó forró, sós vízbe evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, amelyeket többször átfordítva készre főzünk.

Tálalásnál kisebb darabokra vágva a tányérok aljába bőven teszünk a zsemlegombócból, erre merítjük a füstölt húslevest. Önmagában, hidegen, szeletelve, zsírral megkenve is nagyon finom.

Klányiné Rozi és Kecsemétiné Magdi a velké haluskít készítik

Olvasta már?

Az Erdészház első lakói

A Helytörténeti Múzeumban található a fenti fénykép. Radovics Istvánné felvetette, hogy talán Kesztölc első erdészét és feleségét ábrázolja a fénykép. Kochnyák István családfakutató utánajárt a kedves házaspár történetének.

Pilis Cuvée: új ízek a Szivek Pincétől

A nagysikerű Zöld Veltelini sorozat után Szivek Péter most egy új, könnyed illatú, gazdag ízvilágú bort mutat be, érzelmes, lelkes szavakkal. Nyírő András interjúja

Így készül az igazi kesztölci kapusznik

Kényesek vagyunk arra, hogy milyen az igazi kesztölci kapusznik. A nyáron érdekes beszélgetés alakult ki a Facebookon, ebből kiderül, hogy az alapreceptben mindenki egyetért, de a részletekben több változatból is választhatunk, ízlés szerint.