Kesztölc Kestúc

keresés

Egy kesztölci fiú megható első világháborús naplójából készítettünk különleges, látványos weboldalt.

Kattintson ide a weboldal megtekintéséhez!

Tavaly októberben 56 hatvanadik évfordulójára hazajött Ausztráliából Szokolik Sándor. Az ünnepség után a kezembe nyomott egy öreg kis noteszt, nagyapja első világháborús naplóját. Ahogy olvasgattam, előttem állt egy békés kesztölci fiú, aki a háború előtt talán soha nem járt Dorognál messzebb. Belecsöppent a nagy háború forgatagába, sok más hasonló sráccal az olasz hegyekben kellett helytállnia a Habsburgokért, valami homályos célért. A legnehezebb helyzetekben, sebesülten, szétázva is ember maradt, tartást adott neki a családja.

Ebből a naplóból készítettünk most egy látványos weboldalt. A napló szlovákul és magyarul is olvasható. A szöveget a Helytörténeti Múzeum anyagával illusztráltuk. A naplót Kara József olvasta fel, a videót Juhász Sándor készítette. Panni Radovics szakmai segítsége nélkül nem készülhetett volna el az oldal.

Vojácsek Pál notesze megtekinthető a kesztölci Helytörténeti Múzeumban.Image result for első világháborús emlékbizottság

Olvasta már?

Négy évszak a Pilisben

Korbély Ádám egy évig forgatott a Pilisben. Az eredmény lenyűgöző drónvideó a hegyeinkről, völgyeinkről. 

Mesehősök Kesztölcön

Irány Esztergom címmel mesekönyvet adott ki az Esztergomi TDM. A könyv hősei Kesztölcön meglátogatják a Szivek Pincét és eljutnak Klastrompusztára is. Csapody Kinga könyvének bemutatója pénteken lesz Esztergomban.

Radovics Istvánné előadása Lakitelken

Miért lehet példa Kesztölc másoknak az országban? Radovics Istvánné előadása a lakitelki konferencián arról, hogy mit teszünk a hagyományaink őrzéséért. Klinger Ági fotóriportjával