Kesztölc Kestúc

keresés

Nyilasi munkáit az egész világon nagyra tartják. Egyik vízfestménye, például, Angliában a windsori kastélyban lévő Királyi Rajz és Festmény Gyűjteményében is szerepel.

Nyilasi Tibor 2015. decemberben hunyt el. Hamvai szülőföldjén, Kesztölcön lettek végső nyugalomra helyezve 2016. júliusban. Gyönyörű síremléket állítottak fel 2017-ben.

Művészetének középpontjában az emberi forma, az emberi egyéniség és az emberi tapasztalat állt. A színház, zene, a táj és a hétköznapok élete ihlette alkotásait.

Ez a kiállítás Nyilasi Donna, a művész özvegye által Kesztölcnak adományozott hagyaték. Ötven műalkotásból válogatott, hogy minden látogatónak örömet szerezzen, és bemutathassa Nyilasi Tibor művészi tehetségét.

Kiállítása megtekinthető: Kesztölc, Széchenyi út 12 alatti (Kisiskola) Rendezvényházban.

T.sz.30 5054594

A művész Kesztölcön, Komárom megyében született és nevelkedett. Miután elhagyta Magyarországot 1956-ban, ösztöndíjas hallgató lett Kanadaban, a torontói Ontário Művészeti Akadémián, ahol öt évig tanult. Amikor lediplomázott, Franciaország kormánya kitüntetéssel ismerte el a rajzolásban és festészetben mutatott kiválóságát. 1967-ben beiratkozik a Torontói Egyetemre, hogy középiskolai művészeti tanár lehessen. 30 éven keresztül tanított Hamilton, Ontarióban, miközben egyéni és csoportos kiállításokon folyamatosan kiállította saját műveit.

Először 1966 nyarán tért vissza Magyarországra. Ez után minden évben két hónapot hazájában Kesztölcön töltött. Barátai közé tartoztak Barcsay Jenő és Ilosvai Varga Imre Szentendrén. 1987-ben ő lett az első “nyugati” művész, akinek a kommunista rezsim engedélyezte, hogy önálló kiállítása lehessen egy magyar állami képtárban. A nagyszabású kiállítás a Balassa Bálint Múzeumban került megrendezésre Esztergomban és nagy sikernek bizonyult.  Ugyanebben az évben Nyilasi Tibor hatalmas mozaikból készült oltárképet készített a kesztölci templomnak.

 

Olvasta már?

Az Észak Dunántúli Vízmű Zrt tájékoztatatása

Az Észak Dunántúli Vízmű Zrt tájékoztatja a Kesztölci lakosokat, hogy a társaság részéről Kesztölc településen, a mai naptól kezdődően (2024.02.08) , ellenőrzéseket végeznek, mely során minden felhasználási helyet felkeresnek. Tisztelette...

Kesztölci hulladéknaptár 2024

Tisztelt Kesztölci Lakosok! Az alábbi linkre kattintva elérhető a 2024 évi hulladéknaptár. Kesztölci hulladéknaptár 2024  

Gondosóra

Az idősek klubjába van űrlap a gondosóra igényléséhez.. Segítenek kitölteni az űrlapot és tájékoztatást adnak személyesen és a  06308334818 - as telefonszámon.