Kesztölc Kestúc

keresés

Nyilasi munkáit az egész világon nagyra tartják. Egyik vízfestménye, például, Angliában a windsori kastélyban lévő Királyi Rajz és Festmény Gyűjteményében is szerepel.

Nyilasi Tibor 2015. decemberben hunyt el. Hamvai szülőföldjén, Kesztölcön lettek végső nyugalomra helyezve 2016. júliusban. Gyönyörű síremléket állítottak fel 2017-ben.

Művészetének középpontjában az emberi forma, az emberi egyéniség és az emberi tapasztalat állt. A színház, zene, a táj és a hétköznapok élete ihlette alkotásait.

Ez a kiállítás Nyilasi Donna, a művész özvegye által Kesztölcnak adományozott hagyaték. Ötven műalkotásból válogatott, hogy minden látogatónak örömet szerezzen, és bemutathassa Nyilasi Tibor művészi tehetségét.

Kiállítása megtekinthető: Kesztölc, Széchenyi út 12 alatti (Kisiskola) Rendezvényházban.

T.sz.30 5054594

A művész Kesztölcön, Komárom megyében született és nevelkedett. Miután elhagyta Magyarországot 1956-ban, ösztöndíjas hallgató lett Kanadaban, a torontói Ontário Művészeti Akadémián, ahol öt évig tanult. Amikor lediplomázott, Franciaország kormánya kitüntetéssel ismerte el a rajzolásban és festészetben mutatott kiválóságát. 1967-ben beiratkozik a Torontói Egyetemre, hogy középiskolai művészeti tanár lehessen. 30 éven keresztül tanított Hamilton, Ontarióban, miközben egyéni és csoportos kiállításokon folyamatosan kiállította saját műveit.

Először 1966 nyarán tért vissza Magyarországra. Ez után minden évben két hónapot hazájában Kesztölcön töltött. Barátai közé tartoztak Barcsay Jenő és Ilosvai Varga Imre Szentendrén. 1987-ben ő lett az első “nyugati” művész, akinek a kommunista rezsim engedélyezte, hogy önálló kiállítása lehessen egy magyar állami képtárban. A nagyszabású kiállítás a Balassa Bálint Múzeumban került megrendezésre Esztergomban és nagy sikernek bizonyult.  Ugyanebben az évben Nyilasi Tibor hatalmas mozaikból készült oltárképet készített a kesztölci templomnak.

 

Olvasta már?

Meghívó a 2023.11.29 szerdai Testületi ülésre

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 43.§. (2) bekezdése alapján tisztelettel meghívom Kesztölc Község Képviselő-testületének 2023. november 29. (szerda) 17.00-kor kezdődő ülésére Az ülés helye: Polgárme...

Gondosóra

Az idősek klubjába van űrlap a gondosóra igényléséhez.. Segítenek kitölteni az űrlapot és tájékoztatást adnak személyesen és a  06308334818 - as telefonszámon.

ÁLLÁSHIRDETÉS

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő-ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet kéményseprő szakmunkásokat és betanított munkásokat keres