Vigyázat! Ínycsiklandó képek. Minczér Heni interjúja az ifjú kesztölci hentessel, Hering Csabával.
Édesanyám és a szülei is kesztölciek. Édesapám Csolnokról származik. 1990-ben születtem Esztergomban.
Kesztölci nagyszüleim tartottak disznókat. Nagyapám sokszor morgott, mert piszkáltam a disznókat és bemásztam közéjük. Már kiskoromban is rengeteg vágáson vettem részt. A nagyok körül sertepertéltem. Amikor nagyobb lettem már foghattam a véres tálat is vágáskor. Később öcsémmel is disznóvágásost játszottunk. Ezek az élmények vezettek oda, hogy ma ez legyen a szakmám és életem.
2008-ban végeztem a Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskolában Leginkább sertés és marhavágást és a feldolgozást tanultam. 2007-ben 10 hetes szakmai továbbképzésre kijutottam Dániába. Itt nagyon sok új tapasztalatot szerezhettem külföldi szakemberektől. A szakmámban dolgozom 8 éve. Ennek a 80% át feldolgozó üzemekben.
Kesztölcön és a környékbeli falvakban sok embernek vágtam disznókat a téli időszakban, füstöltem meg az elkészült termékeket. Kisebb szünetekkel mindig voltak haszonállataim. Szerettem volna egy kis vállalkozást ahol a saját jószágaimat tudom feldolgozni és az évek alatt sikerült kialakítani a műhelyemet amire megkaptam az összes engedélyt. Egyelőre itthon várom minden kedves régi és új vásárlómat, később pedig szeretnék valamelyik környékbeli piacra bekerülni füstölt árukkal, főtt és sült termékekkel.
A jó kolbász titka a jó minőségű fűszerek, az éles darálókés hogy amikor elvágjuk a terméket szép metszéslapot kapjunk, és persze a finom illatú füstölés, és persze, hogy az ember szívvel-lélekkel készítse el!
Kolbász Recept:
10kg húshoz ami 70%hús 30%szalonna
22 dkg só 22 dkg pirospaprika 6 dkg őröltbors 2 dkg őröltkömény 10 dkg fokhagyma.
Természetesen bármikor elvállalom egy faludisznóvágás lebonyolítását, ez egy tökéletes alkalom lenne, hogy a falu lakosai összejöjjenek, és megismerjék, hogy készülnek a termékek.
Elérhetőségem: Kesztölc, Tavasz utca 4. Tel.: 06 30 870 9813