Szivek Péter és Csiha Attila március 23-án, szombaton rendezik a Kesztölci Borversenyt a Művházban. Nevezni pedig március 21-én, csütörtökön 16 és 20 óra között lehet!

Szivek Péterék Csiha Attilával közösen szervezik a versenyt. Általában a borversenyeken a bírálat zárt, külön időpontban zajlik és a bírálaton a nevező bortermelők nem vehetnek részt és csak az eredményhirdetésen vehetik át az okleveleket, illetve érdeklődhetnek a termelők a borokról – mondta el Szivek Péter.

A kesztölci verseny különlegessége azonban az, hogy a verseny és a bírálat is nyílt jellegű. A megmérettetés 15 órakor kezdődik és a résztvevők, termelők együtt kóstolják a borokat a zsűrivel és bizonyos etapokban el is mondják a borokról a véleményüket. „Ez azért fontos számunkra, mert így a gazdák és az érdeklődők gyakorlatilag minden tételt megkóstolhatnak és van viszonyítási alapjuk  más borokról is.” – tette hozzá Péter.

A versenyen szereplő borokat anonim módon kóstolják a zsűri tagjai és a résztvevők, így azt senki nem tudja, éppen kinek melyik borát kóstolják, csupán fajta és évjárat van feltüntetve.

A zsűrizés után lesz egy vacsora, amit rögtön az eredményhirdetés követ és kiosztásra kerülnek a díjazott borok oklevelei is, amikhez igyekeznek, apró, hasznos kiegészítőkkel (szőlő- és gyümölcstermesztés leírások, kisebb kiszerelésű növényvédő szerek, csapadékmérő, stb.) hozzájárulni.

A minták leadása szintén a helyszínen történik, március 21-én, csütörtökön 16 és 20 óra között. A borok leadásánál fel kell tüntetni a fajtát, évjáratot, a szőlő termőhelyét és a bor ízjellegét (száraz, édes, stb.). Ez alapján kerülnek a borok a kóstolási sorrend besorolásába.

Péter kitért arra is, hogy egyre jobbak a kesztölci borok, a termelők jobban odafigyelnek, hiszen mindenki első szeretne lenni a versenyen.

A verseny szervezői minden termelőt és érdeklődőt szeretettel várnak!