Az Országos Szlovák Önkormányzat elnökével, Hollerné Racskó Erzsébettel, Lehoczki Dávid beszélgetett a szlovákság helyzetéről, illetve az októberi nemzetiségi önkormányzati választásokról.

Hamarosan önkormányzati választások lesznek, mi a teendőjük azoknak, akik nemzetiségre is szeretnének szavazni?

Először is fel kell iratkozni a nemzetiségi névjegyzékbe. Regisztrálni személyesen a polgármesteri hivatalokban működő választási irodákban vagy online az ügyfélkapun, illetve a www.valasztas.hu oldalon, továbbá levélben lehet szeptember 27-ig. Nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelem>> Fontos, hogy mindenki, aki szlováknak vallja magát, az menjen el és vegyen részt az október 13-ai választásokon. Változás, hogy idéntől minden szavazókörben le lehet majd adni a nemzetiségi szavazatokat is. A fehérek lesznek a helyi, illetve a megyei önkormányzatok szavazólapjai, a zöldek pedig a nemzetiségek szavazólapjai.

Milyen létszámmal van jelen a szlovákság Magyarországon?

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint a szlovák névjegyzékben szereplők száma 11.379 fő. A népszámlálási adatok szerint a szlovák anyanyelvűek száma körülbelül 9.000 fő és akik valamilyen módon kötődnek a szlovák nyelvhez, kultúrához, azoknak 30.000 volt a számuk. Viszont ez csak egy népszámlálási adat, ahol nem kötelező válaszolni a nemzetiségre. Úgy gondolom, hogy a valóságban olyan 50-60.000 fő lehet az, akiknek van valamilyen kötődése a szlováksághoz. Országosan 113 szlovák önkormányzat volt ebben a ciklusban. Egy településen akkor alakítható ki szlovák önkormányzat, ha a magukat szlováknak vallók száma eléri a 25 főt. Fontos kiemelni azt is, hogy eddig 23 tagú volt az Országos Szlovák Önkormányzat közgyűlése, de mivel ebben a ciklusban elértük a 10.000 feletti létszámot, így a következő ciklusban 31 tagú lesz a közgyűlés.

Komárom-Esztergom megyében milyen a szlovákság helyzete?

Úgy gondolom, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Szlovák Önkormányzat, az egyike azoknak a regionális önkormányzatoknak, akik nagyon megtalálták a helyüket és nagyon jól együttműködnek a megyei önkormányzattal is, hiszen Popovics György elnök úrral kifejezetten jó a kapcsolatuk. Mindemellett a megye támogatását is élvezik mindenféle szempontból, erkölcsi és anyagi részről is. Jelenleg 9 helyi szlovák önkormányzat működik a megyében, köztük a kesztölci is.

Hogyan lehet elérni a fiatalokat, hogy ők is csatlakozzanak a helyi szlovák önkormányzatokhoz?

Két féle úton, módon lehet elérni a fiatalokat, az egyik az iskolai, tanórán kívüli foglalkozásokkal, másrészt pedig – a Pest környékén népszerű – helyi folklórokon keresztül, például az egyik településen a helyi folklóron keresztül sikerült feléleszteni az érdeklődést a szlovák nyelv iránt. Az a meggyőződésem, hogy a helyi hagyományokra alapozva lehet a fiatalokat megfogni és buzdítani a hagyományok ápolására.

Borítókép: Hollerné Racskó Erzsébet előadást tartott a Csillaghullás Fesztiválon.

Olvasta már?

Tanári állás a kesztölci iskolában

Esztergomi Tankerületi Központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Kesztölci Kincses József Általános iskola testnevelés-biológia vagy testnevelés- földrajz szakos tanármunkakör be...

Kátyúzási munkálatokat végeznek Kesztölcön

Vöröskői István polgármester elmondta, hogy 1,5 millió forintos önkormányzati forrásból kátyúzási és útburkolatjavítási munkálatokat végeznek a falu több útszakaszán, többek között a Klastromi úton is.

Oroszlánok a könyvtárban!

Meseolvasással és kézműves foglalkozással folytatódott az Országos Könyvtári Napok sorozat kedden, a kesztölci könyvtárban. Klinger Ági beszámolója!