Marek Viktor a bányászattal kapcsolatban tart előadást az augusztus 10-ei Csillaghullás Fesztiválon.

Milyen témával kapcsolatban tartasz előadást a Csillaghullás Fesztiválon?

A bányavállalat rendszerváltás előtti utolsó évtizedeit szeretném bemutatni. Ezeknek az éveknek meghatározó kérdése volt a Lencse- hegyi bánya működése, fejlesztése és végül bezárása. Mindezek nagyon nagy hatással voltak Kesztölc életére is.

Milyen kötődésed van Kesztölchöz, illetve mit jelent számodra a falu?

Kesztölcön nőttem fel, mind apai, mind anyai ágon tősgyökeres kesztölci családból származom. Igaz, hogy lassan már húsz éve nem élek a faluban, de még mindig „kesztölci szívem” van. Sajnos ritkábban járok a faluban, mint ahogy szeretném, de mindig jó érzéssel tölt el, amikor Kesztölcön lehetek.

Milyen Kesztölchöz köthető munkáid vannak?

Családi érintettségem miatt az egyetemen szakdolgozati témának az 1952-es bányászpert választottam. Ehhez kapcsolódóan foglalkoztam a Kesztölci Köztársasággal is. A doktori dolgozatomnak ezek a művek voltak az alapjai. Az egész régió történetét meghatározta a bányavállalat története. Habár kutatásaim centruma az 1956-os forradalom volt, nagyon érdekes volt egy későbbi időszakot is megvizsgálni.

Olvasta már?

Tanári állás a kesztölci iskolában

Esztergomi Tankerületi Központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Kesztölci Kincses József Általános iskola testnevelés-biológia vagy testnevelés- földrajz szakos tanármunkakör be...

Kátyúzási munkálatokat végeznek Kesztölcön

Vöröskői István polgármester elmondta, hogy 1,5 millió forintos önkormányzati forrásból kátyúzási és útburkolatjavítási munkálatokat végeznek a falu több útszakaszán, többek között a Klastromi úton is.

Oroszlánok a könyvtárban!

Meseolvasással és kézműves foglalkozással folytatódott az Országos Könyvtári Napok sorozat kedden, a kesztölci könyvtárban. Klinger Ági beszámolója!