Marek Viktor a bányászattal kapcsolatban tart előadást az augusztus 10-ei Csillaghullás Fesztiválon.

Milyen témával kapcsolatban tartasz előadást a Csillaghullás Fesztiválon?

A bányavállalat rendszerváltás előtti utolsó évtizedeit szeretném bemutatni. Ezeknek az éveknek meghatározó kérdése volt a Lencse- hegyi bánya működése, fejlesztése és végül bezárása. Mindezek nagyon nagy hatással voltak Kesztölc életére is.

Milyen kötődésed van Kesztölchöz, illetve mit jelent számodra a falu?

Kesztölcön nőttem fel, mind apai, mind anyai ágon tősgyökeres kesztölci családból származom. Igaz, hogy lassan már húsz éve nem élek a faluban, de még mindig „kesztölci szívem” van. Sajnos ritkábban járok a faluban, mint ahogy szeretném, de mindig jó érzéssel tölt el, amikor Kesztölcön lehetek.

Milyen Kesztölchöz köthető munkáid vannak?

Családi érintettségem miatt az egyetemen szakdolgozati témának az 1952-es bányászpert választottam. Ehhez kapcsolódóan foglalkoztam a Kesztölci Köztársasággal is. A doktori dolgozatomnak ezek a művek voltak az alapjai. Az egész régió történetét meghatározta a bányavállalat története. Habár kutatásaim centruma az 1956-os forradalom volt, nagyon érdekes volt egy későbbi időszakot is megvizsgálni.

Olvasta már?

Vég Liza Borka Kesztölcön született

Vég Liza Borka 2019. augusztus 4-én született. Elmondhatjuk, hogy neki a születése helye Kesztölc, hiszen otthon született meg a gyermek. Horváth Helgával Lehoczki Dávid beszélgetett.

Kesztölcön is megkóstolható Magyarország Tortája

A Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása nyerte idén a Magyarország Tortája díjat. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronzérmet nyer...