A pilisszántói StanovSka zenekar is ott lesznek a Csillaghullás Fesztiválon, méghozzá ska műfajban átdolgozott szlovák népzenével készülnek. Lázár Istvánnal, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

Honnan ered az együttes neve?

A zenekar pilisszántói és környékbeli zenészekből alakult. A SantovSKA név összetett: egyrészt a település neve, Pilisszántó (Santov) és a SKA zenei műfaj nevének összeolvasztása; másrészt a „Santovska” szlovák szó magyar jelentése: „pilisszántóiak”.

Kikből áll össze a zenekar?

Dormán Imre dob, Molnár Péter basszusgitár, Dorogi Ákos zongora, Schreck Ferenc harsona, Lovász Csaba tenor szaxofon, a fiam Lázár Balázs gitár, jómagam pedig trombita és ének.

Milyen zenei stílusban játszotok?

A SantovSKA zenekar rendkívül igényes zenei ágat képvisel, amely a ska-t a mai kor slágereivel ötvözi. A hangulatos, vidám zenei produkcióban mindenki számára ismert dalok szólalnak meg a ska egyedi stílusában. Az együttes összetétele is rendkívüli, képzett jazz zenészek, akik az ismert slágerek feldolgozásait egyedi hangzásvilágban adják elő. A műfaj sokszínűségét jellemzi, hogy nemzetközi, magyar és szlovák dalok is kiválóan megszólaltathatók ebben a stílusban.

Mi a célotok ezzel a stílussal?

A zenekar fő célja, hogy a szlovák néphagyományt a zenén keresztül ápolja. Ismert tradicionális dalokat szólaltat meg ska stílusban, ezzel népszerűsíti széleskörben a szlovák zenét.  

A zenekar tagjai mind szántóiak?

Ennek története van. 2009-ben alapítottam a zenekart, akkor mindannyian szántóiak voltunk, egy éven belül megkeresett az M1 televízió csatorna minket és az elkészült felvétel után rendszeresen jártunk fellépésre. Mivel más irányultságú munkáink voltak, ezért nem tudtunk vállalni tovább a fellépéseket. 10 év elteltével úgy gondoltam, hogy a zenei stílusunk már megérett és a nagy érdeklődésre való tekintettel újból elkezdtünk játszani ebben a stílusban, a megújult csapattal. A zenészek többsége a fővárosban élt, viszont elkezdtek beköltözni a csodálatos pilisi településekre, így már gyakrabban tudunk próbálni a közelség miatt. Vannak közöttünk pilisszántóiak, pilisszentkeresztiek, pilisvörösváriak és dorogi is.

Borítókép: a zenekar korábbi (alapító) tagjai

Olvasta már?

Mihov-Pánczél Marianna Komárom-Esztergom Megye kézművese

A tatabányai Vértes Agorájában tartotta ünnepi közgyűlését a megyei önkormányzat - a nagyszabású gálán 23 kitüntetést adtak át. Mihov-Pánczél Marianna kiváló munkáját a Komárom-Esztergom Megye kézművese díjjal ismerték el!

Pilisi Sziklák Natúrpark

Szeptember 25-én, ünnepélyes keretek között alakul meg a Pilisi Sziklák Natúrpark. Kosztkáné Rokolya Bernadettel, Piliscsév polgármesterével és Nyírő Andrással, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnökével beszélgettünk a natúrparkról.