Május 20-tól az új menetrend szerint a gyorsított személyvonatok esetében 62 percre csökken a menetidő, amely a felújítás előtt 88 perc volt.

Hétfő óta elektromos Flirt szerelvények közlekednek a Budapest–Esztergom vonal teljes szakaszán a dízel motorvonatok helyett. Május 20-tól 62 perc alatt el lehet jutni Budapestről Esztergomba a gyorsított vonatokkal.

Óránként fog közlekedni két gyorsított vonatpár Budapest-Nyugati és Esztergom között. Angyalföld–Piliscsaba állomások között minden állomáson megállva óránként egy vonatpár közlekedik, mellyel Piliscsabáig 38 perc alatt lehet majd eljutni. A Budapestről 6:51-től 20:51-ig közlekedő gyorsított vonatoktól a piliscsabai személyvonatokra Angyalföldön lesz csatlakozás. Hajnalban, késő este és hétvégén minden állomáson megálló vonatok közlekednek majd Budapest-Nyugati és Esztergom között.

Változások a villamosítás által
Fotó: Dorogi Medence

Két kora reggeli – a Nyugati pályaudvarról 4:20-kor és az Esztergomból 5:59-kor induló – vonat marad továbbra is Desiro-szerelvény. 

Az esztergomi vonalon utazók jelentős színvonaljavulást tapasztalhatnak, ugyanis a Flirt motorvonatok korszerű utastájékoztató-rendszerrel, légkondicionált, tágas, kerekes székek és kerékpárok szállítására is alkalmas utasterekkel, mozgáskorlátozottak által is könnyedén használható mosdóval, Wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal rendelkeznek. Az olcsóbb villamos áramnak és a fékezési energia visszatáplálásának köszönhetően éves szinten 260 millió forinttal csökken a vasúttársaság energiafelhasználása az esztergomi vonalon.

Borítókép: A Flirt Piliscsévnél - Vörös Attila felvétele

Olvasta már?

Bertus bácsi elment

Életének 87. évében elhunyt Minczér Bernát, Bertus bácsi. A kesztölci 56-os események egyik aktív szereplője volt. A Pávakör alapítótagjaként a kesztölci népdalkincs őrzőjét tiszteljük benne.

Kesztölc hó alatt

Kesztölcön éjjel is havazott. Az Útinform jelentése kiemeli, hogy télies útviszonyokra lehet még számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom megyében is.