Milyen engedély kell ahhoz, hogy valaki a saját termékeit piacon árulja? Hasznos, letölthető kiadvány a helyi termékek jogi szabályairól.

A magyar és a szlovák helyi teremlői jogszabályokat foglalták össze egy kiadványban az esztergomi Ister-Granum társulás munkatársai.

A szervezet több éve foglalkozik a helyi termelők igényeinek feltérképezésével a helyi termékek értékesítési feltételeinek megteremtésével, illetve azok népszerűsítésével a szlovák-magyar határ mentén.

A letölthető kiadvány mindkét ország helyi termék témakört érintő rendeleteit, törvényeit és jogi szabályait tartalmazza. A helyi termék értékesítése – ha rendszeres – gazdasági, vállalkozási tevékenységnek minősül és adókötelezettséggel jár, amely nemcsak adófizetési kötelezettséget jelent, hanem adózásra való bejelentkezést, adóbevallás készítését és könyvelés vezetését is.

Borítókép: kesztölci kert, a legszebb konyhakertek versenyen

 

Olvasta már?

Kesztölc hó alatt

Kesztölcön éjjel is havazott. Az Útinform jelentése kiemeli, hogy télies útviszonyokra lehet még számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom megyében is.

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.