Árpilis 9-én lesz a Kesztölci Borverseny! Az eseményről Szivek Petivel beszélgettünk.

Közel 10 éves hagyományra tekint vissza községünkben a Kesztölci Borverseny, melyet a helyi termelők részére Csiha Attila és Szivek Péter szervez.

 

Fontos jellemzője a versenynek, hogy nyílt, tehát a nevezők a borokat együtt kóstolják a bírálókkal. Nevezni édes, félédes, száraz és félszáraz borokkal lehet.

A bíráló bizottság a verseny során értékeli a benyújtott mintákat, jellemzi azokat és próbál javaslatokat tenni, segítséget nyújtani a borok kezelését illetően. A versenyre érkezőket vacsorával vendégelik meg a szervezők. A legjobb borokat bronz, ezüst és arany éremmel jutalmazzák.

A bíráló bizottság tagjai között országosan ismert és elismert szaktekintélyeket tisztelhetünk: Dezsényi Ágnes borászt, valamint Emmer Szabolcsot a Kősziklás Borászattól. Újdonság az idei rendezvényben a borkorcsolya verseny meghirdetése, melyen a külalak, az ízharmónia és az eredetiség kerül elbírálásra. A szervezők szeretettel várnak minden borászt és arra kérik a helyi nevezőket, tiszteljék meg boraikkal a versenyt!

Jó lehetőség ez az évjáraton túl arra is, hogy a kesztölci borok kínálatát még jobban megismerjék. Minden résztvevőnek sok sikert kívánunk!

Olvasta már?

Csillaghullás Fesztivál: Pető Zsuzsa

Pető Zsuzsa régész is előadást tart a Csillaghullás Fesztiválon. Egy biztos: érdekes lesz és sokat megtudhatunk a néhai kesztölci pálosokról. Pető Zsuzsával beszélgettünk a munkásságáról.

Műanyagmentes július Kesztölcön?

Lassan a műanyagmentes július nemzetközi kihívás utolsó napjaiba érkezünk. Ha még nem hallottunk róla, vagy nem csatlakoztunk, nem kell elkeseredni. Ne csak júliusban kerüljük el az egyszer használatos műanyagokat!

A Pilisi Parkerdő génmegőrzéssel is biztosítja erdeink jövőjét

A klímaváltozás negatív hatásaival szemben ellenálló, sokféle állat és növényfaj számára élőhelyet nyújtó, egészséges erdők megléte az élhető, fenntartható jövő feltétele. Ilyen erdők kialakításán dolgoznak a Pilisi Parkerdő szakemberei az erdésze...

Csillaghullás Fesztivál: SantovSka

A pilisszántói StanovSka zenekar is ott lesznek a Csillaghullás Fesztiválon, méghozzá ska műfajban átdolgozott szlovák népzenével készülnek. Lázár Istvánnal, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.