Pető Zsuzsa régész, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze bevezetőjében felvázolta, hogy hogyan lehet korszerűen bemutatni a klastrompusztai Pálos romokat. Felvetette, hogy érdemes lenne egy tanösvényt is kialakítani, ami a régi Pálos tórendszert és a kolostort mutatná be.

Szivek Péter képviselő kérdésére Takács Miklós, a PPTE tanszékvezető régésze elmondta, hogy a tervezett ásatásoktól azt várják, hogy az egykori kolostor hétköznapjainak életéről többet tudunk meg. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze az állagmegőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Radovics Istvánné ismertette, hogy a Kesztölc története című könyvben milyen kutatásokról számolt be. A régészek számára is megelepetés volt, hogy a könyvben milyen gazdagon dokumentált anyag található Kesztölc Pálos múltjáról.

Szentirmai Tamás, a Magyar Pálos Rend képviseletében támogatta azt az elképzelést, hogy jövőre a Pálos mise alkalmából mutassák be a Nemzeti Múzeumban található Pálos régészeti leleteket.

A galéria nagyobb méretű képeinek megnyitásához kattintson az alábbi fotókra. Lapozásához használhajta a navigációs nyilakat, valamint billentyűzetének jobb és bal gombját.