A legtöbben busszal járunk Dorogra, Esztergomba és Budapestre. A közlekedés aránytalanul sok időbe és pénzbe kerül. Nem élünk Dorog kulturális kínálatára, és alig járunk Tatabányára, a megyeközpontba. Ez derül ki abból a kérdőívből, amit a Kesztölc-Kestúc csoport tagjai töltöttek ki.

Az új buszmenetrend kialakítása és az Esztergom-M1 közötti út terveinek véglesítése előtt a Kesztölc-Kestúc Facebook csoport tagjait arra kértük, hogy töltsék ki az utazási szokásokra vonatkozó kérdőívet. A válaszadás név nélkül, önkéntes alapon történt.

A kérdőívet 163 fő töltötte ki. A felmérés nem reprezentatív, de jól mutatja a rendszeres utazók szokásait. Az alábbiakban összefoglaljuk a fontosabb eredményeket.

Nagyon sok időt töltünk utazással

A kérdőívet azok a kesztölciek töltötték ki, akik rendszeresen utaznak.

A kérdőív kitöltőinek több, mint 70%-a naponta fél és két óra közötti időt tölt utazással. 14,8% két óránál is többet utazik. 

Hétvégén sokan pihennek otthon, egyáltalán nem hagyják el a falut, ugyanakkor megnő a hosszabb utazások, kiruccanások aránya, ezt jelzi az, hogy a kérdőív kitöltőinek 15,6%-a több, mint két órát utazik a hétvégén.

Esztergom, Dorog és Budapest agglomerációjába tartozunk

Budapestre többen járunk, mint Dorogra vagy Esztergomba. A busz a legfontosabb közlekedési eszközünk. 

25-en jelölték meg, hogy a gyerekük a kesztölci iskolába jár. A többség Dorogra vagy Esztergomba viszi gyerekét iskolába, de sokan vannak, akik Budapestre és környékére járnak.

Dorogra és Esztergomba főleg ügyintézés és vásárlás miatt járunk. Meglepő, hogy a színvonalas dorogi kikapcsolódási lehetőségek milyen kevés kesztölcit vonzanak. A megyeközpont kiesik az utazási célok közül, hivatalos ügyeinket is helyben vagy a környéken intézzük.

Aránytalanul sokat kell közlekedésre költenünk

A kérdőív kitöltőinek 70%-a 250 000 Ft alatti havi jövedelemből él. A válaszadók fele 10 000 és 30 000 Ft között, 15%-a 30 000 Ft felett költ utazásra. 

A tömegközlekedés azért is fontos, mert a rendszeres utazók 32,7%-ának nincs autója. A válaszadók felének 10 évnél idősebb autója van.

 

Olvasta már?

Bertus bácsi elment

Életének 87. évében elhunyt Minczér Bernát, Bertus bácsi. A kesztölci 56-os események egyik aktív szereplője volt. A Pávakör alapítótagjaként a kesztölci népdalkincs őrzőjét tiszteljük benne.

Kesztölc hó alatt

Kesztölcön éjjel is havazott. Az Útinform jelentése kiemeli, hogy télies útviszonyokra lehet még számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom megyében is.