A Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása nyerte idén a Magyarország Tortája díjat. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronzérmet nyert.

A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A nyertes torta méltán viseli ezt a nevet, hiszen az összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.

A Boldogasszony csipkéje mellett idén Magyarország Cukormentes Tortája díjat a szegedi „A Cappella Cukrászda” hozzáadott cukor nélkül készült alkotása a „Kicsi Gesztenye” nyerte, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet. Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykásáfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet is kapott.

Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája a Kesztölci Erika Cukrászdában is megkóstolható 2019. augusztus 18-tól.

Kara Erika elmondta, hogy a különleges tortákat csak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai készíthetik el. Ők már meg is kapták a receptúrát, hogy augusztus 18-ától elkészíthessék a vendégeiknek. A Tavasz utcai cukrászda augusztus 19-20-án zárva tart, viszont az ünnepek alatt a kávézó nyitva lesz, így ott már „habzsolhatjuk a finomságot”.

A torták Kesztölc mellett Esztergomban a Café La Fontana-ban, az Esztergomi Központi Kávéházban és az esztergom-kertvárosi Kovács Cukrászdában kóstolható meg, szintén augusztus 18-ától.

Borítókép: Magyarország Tortája
Második kép: Magyarország Cukormentes Tortája

Olvasta már?

Tanári állás a kesztölci iskolában

Esztergomi Tankerületi Központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Kesztölci Kincses József Általános iskola testnevelés-biológia vagy testnevelés- földrajz szakos tanármunkakör be...

Kátyúzási munkálatokat végeznek Kesztölcön

Vöröskői István polgármester elmondta, hogy 1,5 millió forintos önkormányzati forrásból kátyúzási és útburkolatjavítási munkálatokat végeznek a falu több útszakaszán, többek között a Klastromi úton is.

Oroszlánok a könyvtárban!

Meseolvasással és kézműves foglalkozással folytatódott az Országos Könyvtári Napok sorozat kedden, a kesztölci könyvtárban. Klinger Ági beszámolója!