Kerékpártúra szervezésére nyert támogatást a Virágzó Kesztölc Egyesület. Nyírő Andrással, az egyesület elnökével Lehoczki Dávid beszélgetett.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott projektben mi fog megvalósulni?

A pályázat családi kerékpártúrák szervezését támogatta. Mi azzal pályáztunk, hogy a szlovákiai Muzslára és Ebedre látogatunk el. Borka Iván atyával, a muzslai plébánossal tavaly ismerkedtünk meg, közösségi gyógynövénykert kialakításához kért segítséget. Lelkes csapata van, már akkor gondoltunk arra, hogy jó lenne valahogy folytatni a kapcsolatot. Ezért jött kapóra a pályázat. Tavaly Iván atya és csapata jött Kesztölcre levenduláért, most mi gurulunk át hozzájuk Ebedre és Muzslára. Megnézzük, hogy hol tartanak a levendulák, és ízelítőt kapunk a két falu gasztronómiai hagyományaiból is.

Mikor lesz a túra?

Úgy tervezzük, hogy augusztus második felében tartjuk meg a túrát. A pontos időpontot meghirdetjük majd a Facebook-oldalunkon. A teljes táv 60 km lesz, de sok pihenőt és megállót iktatunk be, így családokat és kevéssé gyakorlott bringásokat is várunk majd.

Mekkora összeggel járult hozzá a minisztérium a pályázathoz, illetve mekkora a teljes összeg?

Az ITM pályázati kiírásán 132 szervezet indult, végül 69-en kaptak támogatást. A Virágzó Kesztölc Egyesület elnyerte a teljes pályázati összeget - 300 000 forintot. Így az egésznapos kerékpár túra ingyenes lesz, beleértve az ebédet, és lehetőségünk lesz kísérőautóval, frissítési pontokkal kényelmesebbé tenni a túrát.

Miért lesz jó a kesztölcieknek ez a projekt?

Sokan szeretünk bringázni Kesztölcön, a Cesztölc Critical minden évben körbetekeri a falut. A nyári muzslai túra is jó alkalom lesz arra, hogy vidám, szervezett túrán tekerjünk, és belekóstoljunk a Duna túloldalának hangulataiba. A túrát nem csak kirándulásra, hanem egyben kerékpáros közlekedés oktatásra is szeretnénk felhasználni, ebben lesz segítségünkre a Dorogi Kerékpáros Egyesület. Farda Zsuzsáéknak komoly tapasztalata van a túraszervezésben.

A Pilisi Natúrpark településeinek lakói is részt vehetnek a túrán?

Igen, a Natúrpark előkészítése során több olyan szervezettel is találkoztunk, akik ugyanúgy szeretik a Pilist, a természetet, a természetjárást és a bringázást, mint mi. Kicsi a bors, de vannak barátai: minden ilyen kapcsolattal erősebbek leszünk, több lehetőségünk lesz.

Olvasta már?

Rendelet a helyi zajvédelemről

Tisztelt Kesztölciek! A jó idővel együtt elérkezett azoknak a kerti és ház körüli munkáknak az ideje is, amelyek zajjal járnak. Kérem Önöket, szíveskedjenek követni Kesztölc község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/ 2018. (VI.28.) rendelet...

Vigyázzanak értékeikre!

Tisztelt Kesztölci lakosok! A rendkívüli helyzet idején a csalók is feltűnnek – kihasználva mások aggodalmát, félelmeit a járvány miatt. Ezért különösen óvatosnak kell lenni mindannyiunknak. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORF...

Általános Iskola beiratkozás 2020.

Tisztelt Szülők! Az óvodai ellátás után a tanköteles és iskolaérett gyermeket a szülő/gondviselő köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára. A 2020/2021-es tanítási évre történő iskolai beirat...

ÓVODAI BEIRATKOZÁS 2020

Tisztelt Szülők! A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény 8. § (2) bekezdése alapján minden gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét, a nevelési év kezdőnapjától (2020. szeptember 1- től) legalá...