A Lajta monitor harcolt a csehek ellen Esztergomnál, részt vett a Tanácsköztársaság elleni lázadásban. Ma múzeumhajó, három napon keresztül ingyen látogathatjuk Esztergomban.

Esztergomban április 12-13-14-én látható a hajón, melyen négy idegenvezető mutatja be a látnivalókat 25-30 fős csoportoknak. A programon a részvétel ingyenes!

A Lajta monitor első harci bevetésén 1876-ban esett át. A Részt vett Bosznia-Hercegovina okkupációjában. A Száván monitorozva a Lajta tényleges harci cselekményben is részt vett a szárazföldi hadműveletek támogatása során. A 1914. augusztus 11-től december 1-ig megint a Száván harcolt. E harcok során augusztus 12-én esett el a fedélzetén szolgáló Huj János matróz, aki egyben a Császári és Királyi Haditengerészet első hősi halottja volt.

Image result for lajta monitorA hajót is érintő legnagyobb veszteséget 1914-ben vívott Száva menti harcokban szenvedte el, Belgrád első elfoglalásában. Harcképtelenné lőtte a Szabács melletti francia ütegeket, de szétlőtték parancsnoki tornyát, és teljes személyzete hősi halált halt. 1915. októberében jelentős szerepet vállalt Belgrád második elfoglalásában. 

1919. júniusában Esztergom és Komárom között a cseh intervenciós csapatok ellen harcolt. A hajó és személyzete is csatlakozott a világ egyik első antikommunista felkeléséhez, amit éppen e hajótípusról neveztek el monitor lázadásnak. A lázadás során esett el fedélzetén Csicsery László sorhajóhadnagy.

1921. január végén Korneuburgban az antant ellenőrzése mellett végleg leszerelték. A bontást pár hónap alatt végezték el, és ezután a csupasz hajótestet elárverezték. Új tulajdonosa a Dunakotró és Gőzhajózási Vállalat lett, amely 1928-ban átépítette elevátorhajónak, és a József Lajos nevet adta neki. Így szolgált egészen a második világháborúig, majd az azt követő államosítások során a Folyamszabályozó és Kavicskotró Vállalatnál tűnt fel, ahol FK-201 néven szintén munkába állították.