Természetjárókkal és civil szervezetekkel ismertette terveit a Pilisi Parkerdőgazdaság vezérigazgatója, Zambó Péter. A tájékoztatón elhangzott, hogy a PilisBike kesztölci szakaszát május elején nyitják meg.

Ribiánszky Gergely, a Pilisi Parkerdőgazdaság kerékpáros útvonalak kialakításáért felelős munkatársa a tájékoztatón kérdésünkre elmondta, hogy a Piliscsabai Természetjáró Egyesület munkatársait bízták meg a PilisBike új, Kesztölc-Csév-Piliscsaba-Pilisszántó útvonalának kijelzésével. Készülnek az információs táblák is.

Az útvonalat az erdészet a kesztölci önkormányzattal kötött szerződés értelmében már elkezdte megtisztítani, és erdei kerékpározásra alkalmassá tenni. A tervek szerint május elején adják át az új szakaszt. A kesztölci PilisBike frissítési pont az Erika Kávézónál lesz. A PilisBike új szakasza Kesztölcön keresztül kapcsolódik majd Doroggal és Esztergommal is, a tervezett Kesztölc-Dorog kerékpárúttal.

Zambó Péter vezérigazgató a tájékoztatón elmondta, hogy a következő évben két pályázat keretében, mintegy 1 milliárd forintot fordíthatanak az erdőgazdaság területén a turizmus fejlesztésére. Felújítják az ezer kilométernyi turistaút-hálózathoz kapcsolódó pihenőhelyeket és információs rendszert. A program részeként nemcsak a már ismert, fél rönkökből álló eszközöket, hanem új arculatú, modern vonalvezetésű és könnyen fenntartható berendezéseket is kihelyeznek.

Megújítják a padokat, esőbeállókat, pihenőhelyeket. A kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjaira harminc helyszínen kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra is kerül. Megújul az információs és irányító táblarendszer, száz információs és indítótábla és négyszáz új irányítótábla segíti majd az erdei tájékozódást.

A Nagy-Getén kilátót építenek. További kilátók építését is tervezik: a Szentendre fölötti Bölcső-hegyen, valamint a Gödöllői-dombságban, a Szada melletti Margita-hegyen.

A Rám-szakadéknál mosdót és pelenkázót is tartalmazó fogadóépület épül, míg több romos erdei épület a városi lakosok igényeire válaszolva úgynevezett négyévszakos pihenőhelyként újul meg, és várja majd a kirándulókat. Az így kialakított budakeszi Hidegvölgyi Erdészlak, a visegrádi Jenő-kunyhó vagy a sikárosi Magasrakodói-házelsősorban a családok, baráti társaságok számára kínál időjárásbiztos közösségi teret a természetben.Ezeken a helyszíneken a már ismert erdei berendezések mellett minden olyan felszerelés (például bogrács, konyha, társasjátékok) is megtalálható lesz, ami nélkülözhetetlen egy a természetben eltöltött vidám családi programhoz.

A fejlesztések több emblematikus, de mára leromlott állapotba kerület kirándulóhelyet is érintenek majd. A hűvösvölgyi Nagy-réten kőzettani bemutató sétány rendezésén túl erdei játszótér épül, vagy a Holdvilág-árok, ahol a szurdok végén lévő létra cseréje mellettmobilapplikációval kiegészített vulkántörténeti tanösvény készül.

A számos további fejlesztés mellett ki kell még emelni az erdei sportolást segítő elképzeléseket, 8 helyszínen ugyanis erdei fitneszpark épül, ami a kor követelményeinek megfelelően biztosít egészséges mozgási lehetőséget a lakosságnak, a városi street workout edzőparkok mintájára, de tájba illő kivitelben.

Olvasta már?

Kesztölc hó alatt

Kesztölcön éjjel is havazott. Az Útinform jelentése kiemeli, hogy télies útviszonyokra lehet még számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom megyében is.

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.