Szeptember 25-én, Kesztölcön adták át a Pilisi Sziklák Natúrpark alapító oklevelét, melyet dr. Rácz András az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára nyújtott át Nyírő Andrásnak, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnökének. A Pilisi Sziklák Natúrpark 5 település (Kesztölc, Piliscsév, Piliscsaba, Pilisszentkereszt, Pilisszántó) együttműködéseként jött létre.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a hálózat egyenletesen oszlik el hazánk területén, hiszen az ország mind a hét régiójában található natúrpark. Az országos hálózat egy négypilléres modellre épül, melynek elemei: a táji, természeti és kulturális örökség megőrzése; a környezeti nevelés, szemléletformálás, tájidentitás erősítése; a fenntartható térségfejlesztés; valamint a fenntartható ökoturizmus és rekreáció. Kifejtette, hogy a kezdeményezés elsődleges célja a táji, természeti és kulturális értékek megőrzése és fenntartható hasznosítása. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a natúrparki működési forma a térségi szereplők széles körének szoros együttműködésére épül, amelyben minden szervezet hozzájárul a fejlesztési koncepcióban elfogadott közös irányok megvalósulásához. Rácz András hangsúlyozta: a táji és természeti környezetünk identitásképző erő, amire vigyáznunk kell, de önmagában az állami erőfeszítés nem elég, ezért számítunk a helyben élők segítsége.

A rendezvényen az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pilisi Sziklák Natúrpark Magyarországon tizenötödikként kapta meg a névhasználathoz való miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a rendezvényen a feladataik közül a természet, a különleges élőhelyek és fajok védelmére,  bemutatására, a gyermekek szemléletformálására, valamint az ökoturizmusra hívta fel a figyelmet. Füri András szerint nagyon fontos az együttműködés és a partnerség, mert önmagában a nemzeti park nem tudja a természet értékeit megőrizni, ezért számítanak a helyi önkormányzatokra, oktatási intézményekre, a gazdálkodókra, és a natúrparkokra.

Nyírő András és dr. Szilvácsku Zsolt egyetemi oktató az összegyűlteknek bemutatták azt az előkészítő tanulmányt, amely a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar tájépítész szakos hallgatóinak kutatási eredményeit tartalmazza. A dokumentummal kapcsolatban dr. Szilvácsku Zsolt úgy fogalmazott: feltárták a települések élő kapcsolatát.

Végezetül Nyírő András a Pilisi Sziklák Natúrpark megálmodója, megköszönte a minisztérium és a nemzeti park segítségét, továbbá bízik benne, hogy a Natúrpark segíti majd a települések együttműködését és megvédik egymás értékeit.

Részletek a Pilisi Sziklák Natúrparkról>>

Forrás: Agrárminisztérium Sajtóiroda / kesztolc.hu

Olvasta már?

Rendelet a helyi zajvédelemről

Tisztelt Kesztölciek! A jó idővel együtt elérkezett azoknak a kerti és ház körüli munkáknak az ideje is, amelyek zajjal járnak. Kérem Önöket, szíveskedjenek követni Kesztölc község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/ 2018. (VI.28.) rendelet...

Vigyázzanak értékeikre!

Tisztelt Kesztölci lakosok! A rendkívüli helyzet idején a csalók is feltűnnek – kihasználva mások aggodalmát, félelmeit a járvány miatt. Ezért különösen óvatosnak kell lenni mindannyiunknak. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORF...

Általános Iskola beiratkozás 2020.

Tisztelt Szülők! Az óvodai ellátás után a tanköteles és iskolaérett gyermeket a szülő/gondviselő köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára. A 2020/2021-es tanítási évre történő iskolai beirat...

ÓVODAI BEIRATKOZÁS 2020

Tisztelt Szülők! A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény 8. § (2) bekezdése alapján minden gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét, a nevelési év kezdőnapjától (2020. szeptember 1- től) legalá...