Siska Gábor parancsnok elmondta, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán 800 000 Ft támogatást nyertek.

Siska Gábor elmondta, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázaton, a megyei mentőszervezetben (TURUL) végzett munkájukkhoz pályáztak technikai felszerelés és védőeszköz kategóriában felszerelésre. Azt tervezik, hogy a pénzből állványos kárhelymegvilágítót (416.560 Ft), vízi mentéshez és búvár munkák biztosításhoz 5 db mentő mellényt és 1 vágásbiztos védőruhát (383.484 Ft) szereznek be.

A Dorogi Medence összefoglalója szerint idén négy önkéntes mentőszervezet jut pályázati támogatáshoz megyénkben központi forrásból. Az erre vonatkozó döntést a napokban hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Az önkéntes csoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését hat évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezetek életre hívása következett. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni.

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában, helyreállítási munkákban. Jelenleg megyénkben közel 500 önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.

A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, tavaly már 22 katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

Megyénkben a következő négy mentőszervezet pályázott sikeresen:
Turul Megyei mentőszervezet, Kocs Önkéntes Tűzoltó Egyesület (239.600 forint)
Turul Megyei mentőszervezet, Kesztölc Önkéntes Tűzoltó Egyesület (800.000 forint)
Tokod Települési Mentőcsoport, Tokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület (39.915 forint)
Kincsem Járási Mentőcsoport, Rédei Önkéntes Tűzoltó egyesület (671.684 forint)

Borítóképünk: Tűzoltóink az oviban gyakorlatoznak

Olvasta már?

Kesztölc hó alatt

Kesztölcön éjjel is havazott. Az Útinform jelentése kiemeli, hogy télies útviszonyokra lehet még számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom megyében is.

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.