Horváth Helgáék nemrégiben költöztek Kesztölcre. Szenvedélyük a környezetvédelem. Műanyagmentes július alkalmából megismerkedhetünk az otthon készült újrahasznosított csomagolóanyagokkal, mindemellett azt is megtudhatjuk, hogy hogyan legyünk környezetbarátabbak.

Lassan a műanyagmentes július nemzetközi kihívás utolsó napjaiba érkezünk. Ha még nem hallottunk róla, vagy nem csatlakoztunk, nem kell elkeseredni. Ne csak júliusban kerüljük el az egyszer használatos műanyagokat!

Mostanában sorra jönnek velünk szembe olyan cikkek, amelyek arról szólnak, hogy valamit nagyon elrontottunk az utóbbi pár évtizedben azzal, hogy hagytuk, hogy a kényelmünket szolgáló műanyag túlzott mennyiségben terjedjen el bolygónkon.

Tudjuk, hogy a politikának és a nagyvállalatoknak hatalmas szerepe van abban, hogy idáig jutottunk. De mit tehetünk mi, a fogyasztók, hogy változás álljon be?

Ha más lehetőség híján csomagolva vesszük meg a termékeket, a szelektív gyűjtés elengedhetetlen. Szerencsére falunkban erre van lehetőség.

Ma már ismerjük a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit, de az is közismert, hogy a műanyag termékek nem hasznosíthatóak a végtelenségig újra és rengeteg kevert anyagú termék is létezik, ami egyáltalán nem újrahasznosítható.

Mi akkor a megoldás? Vásároljunk műanyag hulladék mentesen, amit csak tudunk! Elsőre lehetetlennek tűnik a dolog, hiszen minden agyoncsomagolva jön velünk szembe a boltokban. Ne akarjuk az egész életünket azonnal megváltoztatni. Kis, kényelmes lépésekben haladva 1-2 éven belül hatalmas eredményeket érhetünk el.

Legyen a táskánkban/autónkban mindig újrahasználható szatyor a bevásárláshoz. De ne álljunk meg itt. Az iszonyú mennyiségű leszakított műanyagzacskó helyett függönyből vagy maradék anyagokból is készíthetünk magunkban zsákocskákat, amelyekbe a zöldséget/gyümölcsöt helyezhetjük. Ezt bármelyik szupermarketben megtehetjük. Amit tudunk, vásároljunk meg kimérve a saját tárolóinkban.

Komposztáljunk a kertünkben, vásároljunk helyi termelőktől csomagolásmentesen, részesítsük előnyben a hazai idénytermékeket.

Legyen nálunk újratölthető kulacs, kerüljük a szívószálas italokat, tölcsérbe kérjük a fagyit. Gyerekeinknek vegyünk használt játékokat, a rengeteg háztartási vegyszer helyett használjunk szódabikarbónát és ecetet.

Ha ezek közül bármelyik dolog szimpatikus nekünk, induljunk el az úton. Sok ember kis lépései hatalmas változásokhoz vezethetnek.

Horváth Helga

Fotók: otthonomkincsei.hu

Olvasta már?

Vég Liza Borka Kesztölcön született

Vég Liza Borka 2019. augusztus 4-én született. Elmondhatjuk, hogy neki a születése helye Kesztölc, hiszen otthon született meg a gyermek. Horváth Helgával Lehoczki Dávid beszélgetett.

Kesztölcön is megkóstolható Magyarország Tortája

A Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása nyerte idén a Magyarország Tortája díjat. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronzérmet nyer...