Vég Liza Borka 2019. augusztus 4-én született. Elmondhatjuk, hogy neki a születése helye Kesztölc, hiszen otthon született meg a gyermek. Horváth Helgával Lehoczki Dávid beszélgetett.

Milyen élmény volt Kesztölcön szülni?  

Tavaly decemberben költöztünk Kesztölcre és hosszú távra tervezünk itt. Kesztölc lett a mi kis falunk, folyamatosan ismerkedünk vele. Első lányommal minden héten sétálgatunk a Hungaroringen. Nagyon meghitt élményt jelentett, hogy vajúdás közben is itt sétálhattam a férjemmel. Nyugalommal töltött el, hogy az ismerős táj kísért az utamon a kisbabám felé. Az pedig, hogy lányomat az otthonunkban hozhattam világra, még nagyobb élményt jelentett.

Elmondhatjuk, hogy a gyermeked az egyetlen aki Kesztölcön született, vagy esetleg van még olyan idős korú a településen aki így született? 

Erről az anyakönyvvezetőt kellene megkérdezni. Mivel mi nem régen költöztünk ide, nem ismerem az erre vonatkozó adatokat.

Milyen feltételek mellett lehet otthon szülni? 

Az otthonszülésnek 2011 óta szigorú szabályozása van egy kormányrendelet szerint. Talán a legfontosabb irányvonalak, hogy a várandósságnak rizikómentesnek kell lennie, a szülő nő 18 és 40 év között kell legyen, szülni otthon csak a 37. és a 41. hét között megengedett, a magzatnak koponyavégű fekvésűnek kell lennie, nem haladhatja meg a 4000 g várható születési súlyt, anyának nem lehet előző szülése császáros, nem lehet ikerterhesség.... és még sok-sok erre vonatkozó szabályozás.

Nem kockázatos az otthon szülés? 

Az otthonszülés egy kockázat nélküli terhesség esetén semmivel nem kockázatosabb, mint a kórházi szülés, erről pont most jött ki egy tanulmány (https://index.hu/techtud/2019/08/08/otthonszules_kockazata_biztonsag/). A kórházi szülések esetén nagyon könnyű belekerülni egy protokoll-áradatba, amely láncreakció szerűen hozza egyik beavatkozást a másik után (méhszájtágítás, oxitocin, burokrepesztés, epidurális érzéstelenítés, gátmetszés). Azt tudjuk, hogy minden beavatkozásnak van kockázata. Sajnos kórházi körülmények között manapság nagyon nehéz teljesen háborítatlanul szülni. Így amint valamilyen beavatkozás történik, megnő az esélye annak, hogy valamilyen kockázat fog előfordulni szülés közben. Az otthonszülés lényege a háborítatlanság, az anyára bízzák, milyen pózban és tempóban szeretné világra hozni gyermekét. Ebből a szempontból, ha megvalósul a háborítatlanság, kevesebb az esély a kockázatra is. Sőt, sok anyának erőt adhat az otthoni, megnyugtató környezet is.

Az a hír járja, hogy a baba megszületett mielőtt a bába kiérkezett. Ki segített a szülésben, nem volt veszélyes? 

Így igaz. Elsőszülöttünk a nagyszülőkkel töltött időt, így a férjemmel voltam otthon. A vajúdás viszonylag lassan indult be. A bábát folyamatosan tájékoztattam telefonon az állapotomról, de nem éreztem még szükségét, hogy kijöjjön, mert úgy gondoltam, még nagyon az elején járunk, nem igazán tudna miben segíteni, ha itt lenne. Viszont olyan tempóban kapcsolt őrült sebességre a vajúdás, hogy mikor a bábának telefonáltam, hogy jöjjön, mert komolyra fordult a dolog, minden igyekezete ellenére lekéste a szülést. A baba a hálószobánkban jött a világra, a bába telefonon ki volt hangosítva, onnan instruált, ha szükséges volt. Férjem kezébe pottyant a csöppség. 10 perccel a születés után érkezett meg a bába, aki a továbbiakban mindkettőnket ellátott. 

Egyáltalán nem éreztük veszélyesnek a szituációt. A meghitt otthoni környezet, a férjem jelenléte, aki 14 éve társam az életben, a megnyugtató hang a telefonban mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy biztonságérzetet adó hangulat jött létre szülés közben. Férjemmel olyan különleges közös élményünk lett ezáltal, ami feltöltötte energiatárainkat.

Hogy hívják a most született gyermeked és milyen adatokkal született? 

Második kislányunk, Vég Liza Borka 2019. augusztus 4-én robbant be a világba 3850 grammal és 60cm-rel.

Olvasta már?

Tanári állás a kesztölci iskolában

Esztergomi Tankerületi Központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Kesztölci Kincses József Általános iskola testnevelés-biológia vagy testnevelés- földrajz szakos tanármunkakör be...

Kátyúzási munkálatokat végeznek Kesztölcön

Vöröskői István polgármester elmondta, hogy 1,5 millió forintos önkormányzati forrásból kátyúzási és útburkolatjavítási munkálatokat végeznek a falu több útszakaszán, többek között a Klastromi úton is.

Oroszlánok a könyvtárban!

Meseolvasással és kézműves foglalkozással folytatódott az Országos Könyvtári Napok sorozat kedden, a kesztölci könyvtárban. Klinger Ági beszámolója!