Dr. Magyar Pál plébános atya szervezésében 2019 augusztus 12 -14 között 23 fő egy ausztriai zarándokúton vett részt.

A meglátogatott helyek szelleme, vallásos légköre olyan élmények birtokába juttatta a zarándokokat, amelyek nem csak a vallásuk megéléséhez járultak hozzá, hanem a megerősítéséhez is. Így teljesült a Pál atya által kitűzött cél, mely szerint a zarándoklat egyszerre mozdítja meg az ember testét, szellemét, érzelmeit és gondolatait, megújítja a lelket és a testet egyaránt. Utunk első állomása Heiligenkreuz, a ciszterci apátság volt.

Kiválóan ismertette az apátság történetét Mihályi Rozina nővér. Abban a szerencsében volt részünk, hogy láthattuk a szerzetesek zsolozsmáját, részt vettünk Pál atya által celebrált misén, a Szent Kereszt kápolnában, ahol mi zarándokok a Szent Kereszt ereklyével áldást is kaptunk.

Késő délután érkeztünk Máriazellbe, a nagyon kellemes környezetben lévő Haus S. Franziskus hotelbe, ahol rendkívül kényelmes szobákban pihenhettünk. Még aznap megismerkedtünk Máriacell belvárosával, megcsodálhattuk a kegytemplomot és tiszteleghettünk Midnszenty József hercegprímás volt sírhelye előtt. Vacsora után részesei lehettünk a természet egyik csodájának, az Alpok csúcsai között elterülő Erlaufsee látványának. A tó 827 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, a két oldalt hegyek veszik körül, az ivóvíz minőségű a vize, annyira tiszta és áttetsző hogy látni lehet a benne úszkáló pisztrángokat.

És még mindig nem volt vége az első napnak! Ez után következett a Mária-vízesés megtekintése, melynek magassága 55 méter, vadregényes sziklakatlanban található, körülbelül a fele magasságában egy 1 méter magas öntöttvas festett Mária-szobor látható.

Természetesen hozzátartozott a zarándokúthoz a reggeli és az esti ima, és igen tanulságosak voltak azok a mesék, amelyeket az Atya olvasott fel Lázár Ervin Négyszögletű Kerek Erdő című meséjéből. Igen megkedveltük Mikkamakka, Ló Szerafin és Szörnyeteg Lajos történeteit, amelyek humorosan ugyan, de a felnőttek számára is fontos életbölcsességeket tartalmaznak. Következő nap gyalogosan imádkozva végigjártuk a Rózsafüzér-utat, majd a felvonóval feljutottunk a Bürgeralpe 1267 m magas csúcsára, ahonnan páratlan kilátás tárult elénk.

Ez a látvány fogadja a felvonón érkezőket, és közülük is azokat, akik megkockáztatják azt, hogy felmásszanak az 1911- ben épült János főhercegről elnevezett kilátótorony erkélyére. Ez a Bürgeralpe a város sí hegye.

A Rózsafüzér szellemiségével töltött délelőtt után, egy kellemes utazás során csodálhattuk az Alpok meredek szikláit majd Gusswerken át (amely egykor vasiparáról volt híres) Weichselboden felé kanyarodtunk, ahol mesébe illő falucskát találtunk. Három gyorsfolyású patak találkozott, három hegykoszorúval körbevett völgyében. Ez tényleg a nyugalom szigete volt. Példa arra, hogy a tájra jellemző épített környezet is állhat harmóniában a technika világával, anélkül, hogy látható nyoma lenne.

A Szent Hubertus tónál, emberi kéztől szinte érintetlen területen áll nyitott ajtókkal a Flüe-i Szent Miklós templom. Pál Atya elmesélte a szent élettörténetét, ima után megcsodálhattuk a modern templombelsőt, a gondozott környezetet.

A Máriazell-i Bazilikában, mint templom a templomban áll a régi és az új barokk a kegykápolna, ezüst ráccsal lezárva, állandóan erős fénnyel megvilágítva. Oromzatán Nagy Lajos király és hitvese koronás portréit látjuk, amelyek 1369 körül készültek. A hímzett ruhába csiplébe öltöztetett szobrocska késő román stílusú, 47 cm magas, hársfából faragták, és  az oltár közepén áll. A Szűz Mária és a gyermek Jézus fején látható aranykoronákat Rudnay Sándor Hercegprímás adományozta, Abban a szerencsében volt részünk, hogy Pál Atya itt celebrált misét, egy győri bencés atya és lengyel jezsuita atya közreműködésével.

A zarándoklat résztvevői ezúton is hálás köszönetüket fejezik ki Pál Atyának a remek szervezésért. Köszönjük, hogy ennyire felkészült, mindennek elmondta a történetét, felfedte a helyek vallási gyökereit és miséivel és imáival erősítette a katolikus hitünket.

 

Olvasta már?

Tanári állás a kesztölci iskolában

Esztergomi Tankerületi Központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Kesztölci Kincses József Általános iskola testnevelés-biológia vagy testnevelés- földrajz szakos tanármunkakör be...

Kátyúzási munkálatokat végeznek Kesztölcön

Vöröskői István polgármester elmondta, hogy 1,5 millió forintos önkormányzati forrásból kátyúzási és útburkolatjavítási munkálatokat végeznek a falu több útszakaszán, többek között a Klastromi úton is.

Oroszlánok a könyvtárban!

Meseolvasással és kézműves foglalkozással folytatódott az Országos Könyvtári Napok sorozat kedden, a kesztölci könyvtárban. Klinger Ági beszámolója!