Kesztölc Kestúc

keresés

A Helytörténeti Múzeumban található a fenti fénykép. Radovics Istvánné felvetette, hogy talán Kesztölc első erdészét és feleségét ábrázolja a fénykép. Kochnyák István családfakutató utánajárt a kedves házaspár történetének. Mint kiderült, Herczmanszky Alajoshoz fűződik az a Kesztölcön híres történet, amikor a lánya esküvőjére érkező vőlegény lovaskocsija felborult, a vőlegény megsérült és az esküvőt el kellett halasztani.

Néhány nappal később megérkezett Kochnyák István levele:

Olvastam a kérésed  Facebookon a feltett képpel kapcsolatban és a kutató kisördög nem hagyott nyugodni,mivel sejtettem hogy ki van a képen. Ugyanis nálam a kesztölci híresebb emberek névsorában is szerepel.

Igaz több erdőmester,erdőkerülő vadász is volt Kesztölcön előtte is utána is, ő volt a leghíresebb..Szóval, szerintem Herczmanszky (Heldenherz) Alajos és felesége, Novák Rozália van a képen. Születési helyét nem találtam (1838 -) halála:1914 Vác.

Felső-Apátiban élt és dolgozott mint erdőmester (sylvanus dominalis),majd 1880-as években az esztergomi főkáptalan erdésze majd 1903-ban a főerdésze lett. Lányai kesztölcön tartották házasságkötésüket. Küldök egy-két cikket is róla.

Cikkünk megjelenése után jelentkeztek Kesztölc első erdészének ükunokája, Pennei Éva. Ezt írta: "A családi fáma szerint ez a kőszikla volt a kedvenc pihenőhelye a Kesztölc környéki erdőkben, amelyet aztán elhoztak sírkövének.

A képen szerepel jobbról az egyik dédunokája, balról pedig másik lányának Herzmanszky Gizellának dédunokája. Tudomásom szerint ükszüleimnek öt gyermeke volt: Etelka, Ilona, Izabella, Gizella és Ferenc. Ferencnek egy gyermekéről tudok: úgyszintén Ferenc. Gizellának nyolc gyermeke született, közülük a harmadik, Sándor nevű gyemekének leszármazottai ismertek számomra. Izabellának és Ilonának tudomásom szerint nem volt leszármazottja.

Etelka leszármazottai közül azonban néhányat ismertem már: összesen heten voltak. Hármuknak nem volt leszármazottja, a másik négynek annál több, s itt már elérkeztünk a nagyrészt ma élőkhöz: összesen 90 fő!"

Olvasta már?