Manapság talán legtöbben a kütőskalács sütés kapcsán ismerik az Árnika Kézműves Műhelyt, pedig egy igen nemes elképzelés hívta életre - A Műhely múltjáról jelenéről jövőjéről Varga Piroska mesél. 

Az Árnika Kézműves Műhely 10 éve működik. A székhelyünk Kesztölc, de a környékbeli településeken gyakran megfordultunk, visszatérő látogatók voltunk.

Anno Pelczer Ágnes fejében fogant a gondolat, hogy jó lenne a régi, hagyományos népi kézművességet átadni gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.Ő kért körülbelül 10 éve, hogy legyek a társa,és hozzunk létre együtt egy olyan műhelyt ahol ez az ötlet alakot ölthet. Így született meg az Árnika Kézműves Műhely, mely hamar ismertté és kedveltté vált a régióban. Sokat dolgoztunk a környékbeli iskolákban, Piliscséven, Piliscsabán az akkoriban még  Ward Mária Általános Iskolában, Dorogon az Eötvös iskolában, Grante étteremben, Esztergomban a Szentgyörgymezői Olvasókörben. Tábort tartottunk a Kaleidoszkóp Házban, dolgoztunk a Minimax hajón vasárnap délelőttönként. Talán a legkedvesebb helyszínünk a szentendrei Skanzen volt. 

Volt egy időszak, mikor életünk olyan fordulatot vett, hogy kevesebb energiát tudtunk ráfordítani, és kicsit visszahúzódtunk. 

Pár éve kapott új lendületet a Műhely, amikor is kedves barátaink, a Bogárháton Bemutatók meghívására kezdtük újult erővel a munkát. Hajógyári Gyermekszigeten, az  Erzsébet táborban, két nyáron át szórakoztattuk a gyermekeket velük együtt.

Itt ismertük meg a Kiskosár Bevesárló Közösség szervezőjét, Horváth Zoltánt, aki meghívott minket hogy az átadások délutánján  amíg a szülők vásárolnak ízletes helyi termékeket, addig a gyerekekkel mi   különleges,  kisebb méretű, mini kürtős kalácsot készítsünk, amit a gyerekek maguk sütnek meg a parázs felett. Most már harmadik éve járunk minden csütörtök délután, amikor az idő engedi. Nagyon szeretjük a helyszínt, a légkört, a gyerekek nagyon várnak minket. 

Szeretünk a Játékkunyhóval ami szintén Horváth Zoltán nevéhez fűződik, együtt dolgozni. Rengeteg helyen jártunk már együtt, több ezer gyereket ismertettünk már meg a társasjátékok világával.

Velmo tanyával jó kapcsolatot ápolunk. Programjaikat népszerűsítjük, és igyekszünk a gyerekekhez közel hozni a vidéki, falusi élet szépségeit

Szívesen megyünk falunapokra, iskolai programokra, nagyobb rendezvényekre ahol a hagyományos, népi kézművesség kerül előtérbe. 

Varga Piroska 06-20/58 222 84

Pelczer Ágnes 06-30/966 63 06

Olvasta már?