Kesztölc Kestúc

keresés

Ismerjük Kesztölcöt? Tudjuk minden utca, tér nevét? Makovics János Kesztölcön született, de most bevallja: neki is kell a térképet nézegetnie néha. A naplementés fényképet Somorjai Ede készítette.

Nagyjából majd mindenki ismeri településének fő látnivalóit, és hogy mi merre van, boltok, közigazgatás és a többi. Azonban már a konkrét utcanevekkel azt hiszem nem csak én vagyok hadilábon sajnos.

Nem egy ízben előforult már, hogy a faluban leállt egy autós, és megkérdezte hogy konkrétan ez és az a utca hol van , merre található. És javarészt szomorúságomra  nem tudtam megfelelő, útbaigaízó választ adni, mert fogalmam sincs hogy merre van az a utca, tér. Lehet, mégis tudom, de a nevét azt már nem, hogy minek is hívják .

Persze nem lehetünk kétlábon járó helyi utikönyvek, azonban ez kissé kellemetlen, és látni is a kérdezőkön, akik érdeklőnek, hogy na ez is valami buta falusi, aki saját falujás sem ismeri, nem tudja milyen utca hol,merre van.

Többen vagyunk, érzünk így, úgy gondolom, és bár ez általános dolog szerintem, hiszen senki nem tudja, még faluhelyen sem minden utcának ,térnek a nevét, és hogy merre található, hogy lehet ából bébe jutni.

Otthon van megyei térképem, és abban Kesztölc is, és áttanulmányoztam a falu utcáit, tereit, és igyekeztem miné többet megjegyezni, hogy tudjak majd válaszolni az ide érkező idegeneknek ha keresnek konkrétan egy-egy utcát. A térképet nézve rácsodálkozik az ember mennyi utca található a faluban, és mennyi név. Ezeket megjegyezni, fejből tudni persze nem kell és nem is lehet szinte, de legalább a főbb útvonalak konkrét neveit végre megjegyeztem.

Lám, nem is olyan kicsi már ez a falu sem, megannyi új utcája, tere lett az idők folyamán, az átnevezett utcákról nem is beszélve. Szóval nyári programként a helyismeret is benne van a fakultatív programban.

Olvasta már?