Kesztölc Kestúc

keresés

Dr. Molnár Csilla a hazai turizmus kutatásának neves szakembere. A kesztölci turisztikai konferencián a nemzetközi trendekről tartott előadást. A kutatót arról kérdeztük, hogy milyen lehetőségeket lát a kesztölci turizmus fejlesztésében. Nyírő András interjúja

Mióta foglalkozik a turizmus kutatásával?

A gödöllői Szent István Egyetemen belül működő Regionális Gazdasági és Vidékfejlesztési intézet docense vagyok. A pályám elején a versenyszférában turizmus területén dolgoztam. Tizenhárom éven keresztül szolgáltatóipari marketinggel foglalkoztam. A Magyar Turisztikai Egyesületben is dolgoztam, ez egy érdekvédelmi szervezet volt. Itt ismerkedtem meg a turizmussal. Tizenhárom éve kerültem a felsőoktatásba, a turizmus kutatásával foglalkozom.

Mi vonzhatja Kesztölcre a turistákat?

Napjaink turistájának a legfontosabb az élmény. Nagyon fontos számára, hogy különlegeset, egyedit, autentikusat kapjon. A személyre szabott szolgáltatások fontosak. A turisták egyre inkább a minőséget keresik. Kesztölcnek azt kell végiggondolnia, hogy van-e olyan termékfejlesztési irány, amiben különleges, egyedi lehet. Kesztölc gyönyörű természeti környezetben fekvő, nagyon sok, elsősorban szlovák hagyománnyal rendelkezik. A hagyományok érintik a gasztronómiát, építészetet, népszokásokat. Ez nagy érték. A kulturális és a vallási turizmushoz kapcsolható a Pálos rend jelenléte, ezt az eddiginél jobban ki lehetne használni.

Mit mondana Ön a turistáknak Kesztölcről?

Fontosnak tartom, hogy Kesztölcöt mint márkát bevezessék. Ma más jut eszébe Kesztölcról annak, aki itt él, más, aki volt már itt és egy picit ismeri, és megint más annak, aki csak hallott a településről.  Az embereknek Kesztölcről elsőként a tapéta jut eszükbe. Én nem vetném el azt a gondolatot, hogy a tapétás múltat fejlesszük turisztikai termékké. Vannak jó példák a világban arra, hogy egy terméket, gyártástechnológiát hogyan lehet a turizmus területén bevezetni. A helyi termékek, a bor, a kapusznik, a levendula fontos vonzerő lehet. Ezekkel be lehet mutatkozni először a környéken, aztán az országban.

A határon átnyúló turizmusban lát lehetőséget?

A nemzetközi  turizmusban fontos lehet, hogy komoly testvértelepülési kapcsolatai vannak Kesztölcnek szlovák falvakkal. Ebben komoly hidat jelenthet Esztergom. Az összefogást nagyon fontosnak tartom. Kesztölc nagyon bájos kis település, de önmagában nem tud megállni a turizmus piacán. Szükség van a környékbeli települések bevonására, Doroggal, Esztergommal való összefogásra. Nagyon jónak tartom a Kesztölc-Dorog kerékpárút tervét, és azt is, hogy Kesztölc bekapcsolódik a PilisBike hálózatába. Szükség van a Duna és a Pilis összekapcsolására. Az aktív turizmusban komoly lehetőségek vannak. A kerékpár, a túrázás és akár a lovaglás is jó lehetőség, ezekhez meg kell teremteni a feltételeket.

 

Olvasta már?