Kesztölc Kestúc

keresés

A nagysikerű Zöld Veltelini sorozat után Szivek Péter most egy új, könnyed illatú, gazdag ízvilágú bort mutat be, érzelmes, lelkes szavakkal. Nyírő András interjúja

Néhány hete a Facebookon először csak egy különleges dugót mutattatok be, aztán láthattuk az üvegeket is cimke nélkül, és most
végre lehullt a lepel, itt az új borotok. 

A Pilis Cuvée évek óta körvonalazódik bennem. Úgy érzem, hogy az elmúlt időszakban megfogalmazódott a fajták stílusa a termőhelyen. Most már arra vágytam, hogy szülessen egy olyan bor ami összegzi a hegyet. A mi borvidékünk is, borait, szőlőit tekintve összetett, ugyanígy mint Kesztölc, ahol élünk. Megvan benne a könnyedség is, de ugyanakkor ez a termőterület nagyobb súlyban a komoly szerkezetű, öszetett, testes fehérborok hazája.

Mire törekedtél a Pilis Cuvée-vel?


Olyan bort szerettem volna, amiben leheletnyi könnyedség mellett ott van komolyság is. Olyan bort hogy ha kiváncsi vagyok a termőhelyre azt megkapjam, de úgy hogy könnyen fogadható, könnyen fogyasztható legyen, ne csak az ünnepi pillanatok kísérője legyen.Image may contain: drink and outdoorMilyen alkotóelemekből áll a cuvée?

Nem tipikusan populáris stílus, figyelmet igényel, hosszabb bor. Kisebb arányban két könnyedebb fajtából, nagyobb arányban két, nagyobb testű, finomseprőn tartott tételből áll össze.

A névválasztás bátor, ambiciózus.

Névválasztáson sokat töprengtünk, egyszerű, könnyen érthető nevet szerettünk volna amiben minden benne van, így jött a Pilis, ami Kesztölc, ami lélek, ami múlt, ami jövő.

Image may contain: shoes and drinkMegújult az üveg külalakja is. Ezzel mi volt a célotok?

Szerettünk volna kicsit más stílust az üvegen és a cimkén, és elválasztani ez által is egy picit, ő egy új, ő egy más. Az első házasítás, biztos nagy utat kell még megtenni hogy elmondhassuk kész van, ha egyáltalán el lehet, most úgy érzem ez egy állomás, egy pont, amihez viszonyítani lehet majd a későbbiekben.

Mik a terveitek a jövő évre?

Sok álom van még, -“barátkozás a parafával”:), -fajtakísérletek (rezisztens fajták, régi-új fajták visszahozatala) -és egy hordós házasítás...egy komoly, egy ünnepi. Vinopiano borbárban Budapesten december 7-én, ahol először mutatkozik a Pilis cuvée, pénteken Visegrádon a reneszánsz étteremben egy borvacsorán.Image may contain: drink and indoor

Olvasta már?