Kesztölc Kestúc

keresés

Lehet, én vagyok nagyon maradi, de nem tudom megérteni azokat, kik úton- útfélen eldobálnak mindenféle szemetet, de nem csak kicsiket, nagy dolgokat is. Elég az elágazástól bejönni a faluba, a szemétnek olyan színes kavaldáját láthatjuk, amiket ha egy halomba raknánk, modern művészeti alkotás lehetne. A szemeteszsákoktól a tévéig, az edényektől ruhákig, újságoktól széttört bútordarabig mindent láthatunk, és bent a faluban is, nagyon sok a szemét, sokan csak úgy eldobják a csokis papírt vagy a dobozos üdítőket, nekem ilyen soha eszembe nem jutna. Mikor látok egy - egy szeméthalmot, ha tudnám ki tette - dobta ki, bizony összeszedném és a kapuja elé vinném. Az is furcsa, hogy képes valaki kicipelni pl.egy wc kagylót az erdőbe? Van már a faluban hetente szemétszállítás, vannak lomtalanítások, különféle hulladékanyagok szelektálása is, és mégis , tele vagyunk szemetekkel, és erdőt - mezőt járva, főleg hétfői napon, egy hétvége után, komolyan mondom, felmenve a kétágú-hegyre alig tíz perc alatt 14 darab dobozos sört,üdítőt láttam, nem beszélve a többiről. Bár ezek "túristák" de helybeliek is kirándulnak hétvégén a hegyekben. Vannak a faluban kihelyezett kukák, ezek igaz sokszor tele vannak, és talán több kellene belőlük ,és gyakrabban üríteni őket. A szemetelők milyen világnézetet képviselek,milyen lehet az otthonuk, környezetük amiben és ahogy élnek. Ott is eldobálnak mindent vagy csak "közterületen" mondván az nem az én világom ? De hiszen saját környezetét szennyezi minden tekintetben, és mi ebben a jó neki, mit élvez ezen, ezt nem tudom felfogni, megérteni, és talán nem is akarom, pedig liberális vagyok minden téren.

"Szemét" ügy ez a magamódján, és nem tudom mit lehetne tenni igazán : egyszer rászóltam egy előttem menő embernek, aki eldobta a zacskót a járdán, és durva hangnemben azt mondta : "közöd hozzá?" Hát lenne és van is, ahogy neki is, de akik így állnak ehhez a dolgohoz, azokkal bizony nagyon nehéz előrejutni felfogásilag, szegénykék szellemi alultápláltak bizony tekintetben, és azt hiszik joguk van ehhez is mint bár mihez, de nemtudom mit szólna ha pl.az eldobált szemetét a nyakába tettem volna. Akkor meg én vagyok a rossz, megsértem személyiségi jogait. Kétélű kard ez a helyzet, és sajnos nem tudom mi lehetne a megoldás, hogy valahogy rávegyük az embereket arra, hogy ne szemeteljenek sehol, semmikor. Mindenek megvan a helye ideje....láttam akik a posta előtt parkolva a legtermészetesebb módon a kocsiból a cigarettacsikkeket kidábták csak úgy az útra. És ha visszadobtam volna bele a kocsiba ? Akkor szerintem tettlegesség lett volna a folytatás, vadnyugati stílusban.

Szomorú dolog hogy saját környezetünket nem tiszteljük, védjük,óvjuk, és semmibe vesszük az alapvető társadalmi elvárásokat. (Tisztelet a kivételnek!)

Olvasta már?