Kesztölc Kestúc

keresés

Csapó Csaba Kesztölcön él, történész. Budapesten izgalmas sétákat vezet, megmutatja a város régi érdekességeit. Most a Bűnös város című sétáját ajánljuk.

A fényképen Pilisi (Schumayer) Róza látható, aki a századforduló egyik ünnepelt kurtizánjaként, külföldi uralkodók által is látogatott luxusbordélyt épített a Magyar utcában, ahol az irodalmi esteken a saját verseit adta elő. Egyetlen szerelméről mintázta Stróbl Alajos a Magyar Nemzeti Múzeum előtt álló Arany János szobor talapzatán ülő Toldi alakját. Halálakor a vele gyengéd viszonyt ápoló Krúdy Gyula búcsúzott tőle „Pest Rózsája” című gyönyörű novellájával: „Gyönyörű regény maradt utána, lezárult életévek. Egy soha vissza nem térő, patetikus, szerelmes, művelt korszaka Magyarországnak, amikor a férfi regényhősök mellett a nők is igyekeztek regényhősnők módjára élni, szeretni, meghalni. Senki se bánhatta meg, hogy ismerte."

Az utóbbi években egyre népszerűbb városi séták sorába illeszkedik Csapó Csaba új sétája, ami a 19. századi városi bűnözés rejtelmeibe vezeti be a sétálót. A két órás pesti belvárosi barangolás azért is áll közel a szívéhez, mert a vidéki bűnözésről írt két könyve alkalmat ad az összehasonlításra.

Az egyik leghíresebb Váci utcai kávéház története bepillantást enged a kártyabarlangok működésébe, egy prostituált meggyilkolása és a ma is változatlan formában álló Magyar utcai épületek a századforduló leghíresebb bordélyházainak és utcai kéjnőinek világába vezetnek. 

A pesti vármegyeháza tárgyalóterme pedig alkalmat ad egy 1907-es négyes rablógyilkosság tárgyalásának bemutatására, amelynek bandavezére hosszú, viszontagságos élete végén(?) a 2. világháborús Don-kanyarban tűnik el nyomtalanul.

Olvasta már?