Kesztölc Kestúc

keresés

Végh Éva képeit többször is láthattuk Kesztölcön, Rekviem című kiállítása mindannyiunknak emlékezetes maradt. Interjúnkban nemzetközi karrierjéről kérdeztük.

Számos kiállítás jelzi, az idei évben eddig rengeteget dolgoztál! Hogyan alakult  ez az év?

Azt hiszem ez annak köszönhető, hogy több művészeti csoport, egyesület, kőr hívott a tagjai közé és ezek a programok folyamatosan szerveződnek. Talán a legsűrűbb évem az idei, szinte utazással és munkával telt az idő, alig voltam itthon. A 2016-os év júniusát írjuk, és túl vagyok 17 csoportos kiállításon és két egyéni kiállításon, de az őszi programok is körvonalazódnak. Mindezek mellett alkotótáborokban is voltam. Salgótarjánban, ismét lehetőségem nyílt nagyméretű tűzzománcokat készíteni.

A nyár is munkával telt - úgy tudom, Európa számos országában bemutatkozhattál!

Nagyon rangos csoportos kiállításokon vehettem részt csak a városokat sorolva, a teljesség igénye nélkül: Rév-Komárom (Limes Galéria), Dunaszerdahely (Kortárs Magyar Galéria), Pozsony(Csemadok Székház) Marosvásárhely (Kultúrpalota), Székelyudvarhely (Művelődési Ház), Szabadka (Szabadegyetem Galéria), Himmerod (Alte-Műhle Múzeum), Wassenberg, itthon Győr (Rómer Flóris Múzeum), Budapest (Szép Három Közösségi Tér), Esztergom (Duna Múzeum) hogy csak egy párat említsek.

Kihagytad a legfontosabbakat Barcelonát és Brüsszelt. Mindkét helyszinen nagyon rangos kiállításon vettél részt idén júniusban, szeretném, ha mesélnél ezekről!

Igen, a CKI kiállítása, mely minden évben megrendezésre kerül, nagyon megmozgatja a zománcművészeket világszerte. Rengeteg munka kerül a néző közönség elé, szebbnél szebbek és technikailag is rendkívül változatos, és ami nem utolsó, hogy csodálatos helyszíneken és gyönyörű városokban.

„CKI” minek a rövidítése és hogyan kerültél kapcsolatba ezzel az Egyesülettel vagy szervezettel?

CKI: az – az Kreatív Kreis International és talán úgy fordítható, hogy Nemzetközi Kreativ Kőr szószerinti fordításban. Ebbe tűzzománc-, kerámikus-, és textilművészek tartoznak a világ különböző tájairól. Az országos elnökök delegálnak tagokat. Nem minden ország képviselteti magát, talán a nyelvi nehézségek, vagy a forma nyomtatványok vagy valamilyen más ok folytán, igazából nem tudom. Nekem szerencsém volt. Találkozhattam a Hollandiából érkező művészeti Egyesület elnökével, Mary Mulderrel és titkárával Fredlinde Hütherrel, amikor Magyarországon jártak. Alkalmam volt megmutatni tűzzománc munkáimat, és mindenféle kérvényezés nélkül tagjaik közé fogadtak. Ez az Egyesület a tagdíjakból és a különböző bevételekből tartja fenn magát. Rendszeresen szerveznek nemzetközi oktató tanfolyamokat, ahol a mesterségbeli tudást igazi, nemzetközileg is elismert, nagymesterektől lehet tanulni, természetesen tandíj fejében. A székhelye Hollandiában van, ahol évente Nemzetközi Biennáléval mutatkoznak be a tagok, Valamint évente megrendezésre kerül mindig más országban a „Worldwide Artists” találkozó, konferenciával és egy megatárlattal egybekötve. Tavaly Olaszországban volt, idén Spanyolországban, az – az Barcelonában került sor az V. Worldwide Artists megrendezésére. A kiállítás megnyitó június 9-én este 19 órakor volt, és 30-án a finisszázs.

A kiállítási palettán szerepelt Portugália, Anglia, Németország, Skandinávia, a Benelux országok, Olaszország, Franciaország, Ausztria, Óceánia, Amerika országai, Ázsia országai, Magyarország, és természetesen a fogadó ország Spanyolország. Nagy öröm számomra, hogy ilyen nemzetközi megmérettetésnek részese lehettem.

      

Milyen volt Barcelonában ?

Sajnos nem tudtam kiutazni Barcelonába, de örülök is, mert ezzel párhuzamosan Brüsszelben volt egy másik kiállításunk. A Magyar Alkotók Szlovákiai Egyesületének is tagja vagyok, s az Európa Parlament központi nagytermében 16 művész mutatkozhatott be egy reprezentatív tárlaton, és mint meghívott vendégek  nyolcan utaztunk ki Brüsszelbe június 11-én ( Kopócs Tibor festőművész, Csémy Olivér és Csémy Krisztián építészek, Nagy János szobrászművész, Kiss Márta festőművész, Csémy Éva festőművész, Miglinczi Éva szobrászművész és én). Itt egy akril képpel szerepeltem. A kiállítás kezdeményezője Csáky Pál, az MKP EP képviselője volt.  A kérdés jogos, hogy én hogyan kerültem oda. Igazából nem számítottam rá, nagy meglepetés volt, hiszen magyar vagyok, de a dunaszerdahelyi kiállításunk után, én is bele kerültem a csapatba, egy ajándéknak tekintem a sorstól. Nos, a két esemény közül választanom kellett és az utóbbira tettem a voksom. Megtisztelő, hogy személyesen is jelen lehettem 11-17-ig Brüsszelben, az Európai Parlament vendégeként.

És hogyan tovább, tudod-e mit tartogat a jövő?

Szeptemberben Dorogon, a Dorogi Galériában egy új anyaggal mutatkozom be. Május elején Esztergomban, a Duna Múzeumban „Emlékezés” címmel került a közönség elé egy válogatás ebből a sorozatból. A teljes anyag tavaly debütált Tatabányán a 65. Bányásznap alkalmából. Dorogon, a 66. Bányásznap programjaként nyílik „Rekviem” címmel, valószínű ez is válogatás lesz, hiszen a teljes anyag nem fér el a falakon. Itt először kerül bemutatásra. A kesztölci közönség az év elején láthatott ebből válogatást.

Kíváncsian várom, hogyan fogadja majd a dorogi közönség és bevallom őszintén, nekem ez a bemutatkozás nagyon fontos mérföldkő az életemben. Számadás az eddigi munkámról és visszatekintés a múltba. Az én világomban ezeket a monstrumokat a görög vagy római romokhoz hasonlítanám, mert ugyanúgy egy letűnt kor emlékei, de méltóságuk romjaikban is megmaradt. Elmúlásukban benne van a dicsőséges múlt, melyre épülhet a jövő. Talán valamiféle spirituális kapcsolat van köztünk: ha ilyen helyen járok, érzem azoknak az emberek a lelkét, a kapcsolatot, a hidat. A vásznon a rétegek, életem-, tünk eseményei, ahogyan a történések rakódnak egymásra. 

Természetesen nagy várakozással tekintek a jövőbe, mivel a németországi Himmerod és Wassenberg után ősszel a hollandiai Kempenhofban megrendezésre kerülő Zománc Művészek Nemzetközi Biennáléjára kaptam meghívást ahol, ismét három  tűzzománc munkám kerül kiállításra. De ősszel várható egy nemzetközi zománcművészeti alkotótábor is, Szatmárnémetiben, egy kiállítás Nagyváradon de körvonalazódnak egyéb programok is.

Olvasta már?