Kesztölc Kestúc

keresés

Történelmet tanított,  megszállottja volt ennek, és az iskolán kívül is ennek szentelte életét, hogy a falu történetét, annak tárgyi emlékeit összegyüjtse, rendeszezze, és átláthatóvá valamint közérthetővé tegye.

Még az általános iskolában tanított, és eredeti egyéniség volt minden tekintetben. Sok emlékem maradt vele kapcsolatban, iskolai és azon kívüli. Történelmet tanított,  megszállottja volt ennek, és az iskolán kívül is ennek szentelte életét, hogy a falu történetét, annak tárgyi emlékeit összegyüjtse, rendeszezze, és átláthatóvá valamint közérthetővé tegye. A falumúzeum igazi kincsesbánya volt, az évtizedek során egyre másra gyültek a különféle dolgok, zsúfolásig tele volt szinte a kis "házikó" és az udvar, és szinte házról házra járt, mi hol lelhető fel, és mi az amiket szívesen adnak az emberek a gyüjteményébe.

Az évek során a Falumúzeum dolgairól publikáltam különböző lapokban, aminek örült,bár nem mindegyiknek, az igazat megvallva.  Párszor elmentem vele, volt hogy kocsimmal körbejártuk a környéket és fényképeket készítettünk különböző helyekről, melyeket arra érdemesnek tartott.

Élmény volt vele lenni, éleslátása, megfigyelőképessége és humora csodálattal töltött el, és az a szenvedély ami lángolt benne eme tevékenység kapcsán, őszinte tiszteletet váltott ki belőlem, miként másokból is. 1997-ben megjelent egy kis tanulmányfüzete, melyet elhozott nekem, nagy öröm volt hogy végre valami „kézzelfogható” dolog is van munkásságának, és a mai napig megvan ez a füzetecske amit Tőle kaptam,csak sajnos elfelejtette dedikálni.

A Faluház melyet Petrik Józsefnek köszönhetünk, 2004-ben „Petrik József Faluház” nevet kapta és egy emléktáblát, mely így megörökíti nevét, joggal,mert megérdemli.

Borítókép: Emléktábla a faluház falán

Olvasta már?