Kesztölc Kestúc

keresés

Igazából csak akkor vesszük észre ennek a problémának fontosságát, ha ismeretlen helyre kell menni. Bár országos viszonylatban is jellemző ez, azonban talán jó lenne változtatni ezen.

A házszámokról van szó, vagyis arról, hogy sajnos nagyon sok házon nincs sem a házfalon, sem a kapun kihelyezve hogy milyen utca és hanyas szám. A házszám a lakásnak a "személyi száma" úgymond, és bizony nagyon nehéz megtalálni konkrétan valakit, ha egyszer nincs a házon,kapun házszám, vagy ha van is, nem látható helyen.

Sok régi - újabb házakat javítanak, vakolnak be, de elfelejtik végsőként a házszámot is kitenni ,ez már nem nagy költség lenne, pedig ez nagyon fontos lenne mindannyiunknak.

Van ahol a régi, több évtizedes házszám van, sok helyen fából kifaragott, van ahol kőböl, vagyis vannak kivételek és ez örömteli,és a háznak ép úgy jó mint lakójának. Ha nincs utcanév és házszám, baj van, rendőrség, mentő, tűzoltó, nehezebben találja meg a keresett címet ha nincs konkrét utcatábla, házszám.

Ma már a falu nem olyan mint rég, hogy "mindenki ismert mindenkit" , -bár ez régen sem volt Így azért valljuk be őszintén - sok az ismeretlen ismerős és túl nagy a lakosság is ahhoz, hogy valaki mindenkit ismerjen. 2700 körül van jelenleg a falu létszáma, és egy ember a statisztikai átlag szerint 300 embert ismer.

Nem nagy dolog lenne - anyagilag sem - egy házszámtáblát készíteni, kitenni. Persze, ha az ember keres valakit, és talál abban az utcában egy embert, és megkérdezi hogy vajon hol lakik a keresett személy, - ekkor jön általában hogy kicsoda maga és mért keresi , -majd megmondja hogy ott a bal sarkon a zöld kerítéses ház az, és ha szerencsénk van meg is találjuk. De ez így nem a legjobb megoldás, tényleg nem értem mért nem helyeznek ki házszámot, utcanevet.

Nem tudom jogilag ez kellene-e, de hogy ez a "ismeretlenség" nem jó, az biztos. Gondolom a postások és más közszolgálati dolgokat végző embereknek is van ebből gondjuk, de nekünk is, feleslegesen, még akkor is, ha azt mondják, van már mobil telefon, azon keresztül megtalálják egymást. Igen, ez is megoldás, de nem az "igazi". 

Olvasta már?