Kesztölc Kestúc

keresés

Hamarosan megérkezik a postaládánkba a Kesztölci Hirnök. „Köztünk él” rovatban Radovics Panni mutatja be a kesztölci Kormos Istvánt, aki több hasonló szenvedéllyel rendelkező társával együtt teljesítménytúrázó. A különbség talán annyi, hogy az Ő esetében ez a kedvtelés életformává vált.

Mit nevezünk teljesítménytúrának?

A hivatalos megfogalmazás szerint a teljesítménytúra egy előre meghatározott útvonalon rendezett túra, ahol az útvonalon egy adott szintidőn belül kell végigmenni. A rendezvényeken általában választhatunk az erőnlétnek megfelelő (különböző hosszúságú és szintkülönbségű) túrák közül. Az útvonal szabályos végigjárását ellenőrzőpontokon kell igazolni, amelyeknél gyakran előfordul, hogy a szervezők apróbb ellátással is kedveskednek a túrázók számára (víz, tea, gyümölcs, csoki, stb.), de vannak teljesen önellátó teljesítménytúrák is, ahol például csak egy kód van kitéve és ezt kell feljegyezni a szervezők által biztosított igazolólapra. Ezeknek a költségét az egyes túrák nevezési díja tartalmazza. A teljesítménytúra nem verseny. Mindenki, aki szabályosan végigjárta az útvonalat, azaz megszerezte az ellenőrzőpontokon az igazolásokat, valamint a megadott időintervallumon belül jelentkezik a célban, az jogosult az adott túra díjazására, amely általában emléklap, valamint kitűző vagy jelvény. Rendszeres teljesítménytúrázással különböző mozgalmakban is részt lehet venni, melyekkel többfokozatú minősítések, jelvények, érmek, kupák szerezhetők meg. A legrégebbi teljesítménytúra Magyarországon a Kinizsi Százas, amely Kesztölcön is áthalad, a legnépszerűbb pedig a Gerecse 50, amelyen évről évre rekordot dönt a résztvevők száma, idén már közel tízezer fő indult el a Gerecse turistaútjain. Nagyon népszerű még a Mátrabérc és a Téli Mátra is, valamint hazánk leghosszabb teljesítménytúrája, a Kazinczy 200 is. Ma már minden hétvégén és ünnepnapon rendeznek teljesítménytúrákat országszerte, a választék hatalmas és évről évre egyre csak bővül.

Sport, hobbi vagy szórakozás kategóriába sorolod?

 Szerintem mind a három kategóriában megállja a helyét. Sport azért, mert a különböző távok és szintek fokozatos növelésével egyre magasabb célokat tudunk kitűzni magunk elé, amelyek sikeressége általában a kitartáson, motiváción, edzettségen múlik. De mivel a teljesítménytúrázás a természetjárás egyik vállfaja, így egyben hobbi vagy szórakozásként is űzhető, hiszen vannak rövidebb, családias teljesítménytúrák is, amelyek azért nem készítik ki az embert és akár kisgyermekekkel is teljesíthetőek, mint akár egy kellemes kirándulás.

Egy kényelmes túrabakancs és jó hátizsák mellett, mire van a legnagyobb szüksége egy teljesítménytúrázónak?

Véleményem szerint hazai terepen a túrabakancs csak nagyon indokolt esetben szükséges, például télen, ha nagy hó van, vagy ha valakinek gyengébbek a bokái. Sokkal könnyebb és hatékonyabb tud lenni egy terepfutócipő. Egyébként amire a legnagyobb szükség van, az a folyadék. A folyamatos folyadékpótlás nagyon fontos, ennek hiánya drasztikusan rontja a teljesítőképességet. Valamint a szilárd étel is nélkülözhetetlen, de ez már egyéntől függ. Van aki néhány müzliszelettel kihúz egy túrát, de van aki szendvicseket hoz magával. Ez a túra hosszától és a szervezők által biztosított ellátástól is függ. Ezeken felül még az időjárási körülmények határozhatják meg az egyes felszerelések szükségességét, de törekedni kell a lehető legminimálisabb felszerelésre és tényleg csak azt betenni a táskába, amit elengedhetetlenül szükségesnek tartunk.

Hány éve csinálod „jegyzett” tevékenységként, és eddig hány kilométert tettél meg?

Már kisgyermek korom óta nagyon szeretem a természetjárást és akkoriban is sokszor jártam kirándulni, de „jegyzett” tevékenységként 2010 óta csinálom. Azóta több mint 5700 kilométert tettem meg 183000 méter szintemelkedéssel. Ebbe nem csak teljesítménytúrák tartoznak, mert azok mellett még egyénileg csinálom az Országos Kéktúrát, valamint az utóbbi időben egyre többet látogatom akár egyénileg akár szervezett kereteken belül Felvidéket és Erdélyt. Így sikerült eddig 9 darab kétezer méter feletti hegycsúcsra feljutnom. Ebből hat a Magas-Tátrában, egy az Alacsony-Tátrában, egy a Liptói-havasokban és egy pedig Erdélyben a Bucsecs-hegységben az Omucsúcs volt. A hazai teljesítménytúrákkal sikerült már több arany-, ezüst- és bronzérmet, valamint különböző teljesítménytúra-kupákat (némelyiket többször is) megszereznem, ilyen például a Pilis Kupa, Budapest Kupa, Észak-Dunántúli Kupa, Cartographia Kupa vagy az idei évben először a Dél-Börzsöny Kupa.

Melyik és miért volt eddig a legemlékezetesebb túrád?

 Több emlékezetes túrám is volt, de olyan talán, hogy legemlékezetesebb nem igazán, mert ezek közül mindegyik más-más dolog miatt lett emlékezetes, így megemlítek néhány érdekesebbet. Teljesítménytúrák közül, amely számomra minden évben igazán nagy élmény a Kitörés 60 túra. Ezen 2011 óta minden évben részt veszek, először a 35 km-esen voltam, majd utána sikerült eddig zsinórban ötször teljesíteni a 60 km-es távot. Ez egy éjszakai túra, amit minden év februárjában rendeznek meg és a teljesítménytúrán felül egyben történelmi megemlékezés is. Különlegessége az, hogy az ellenőrzőpontokon katonai hagyományőrző csapatok mutatják be a korabeli hadviselő feleket. A másik nagyon nagy kedvencem a Bazilika teljesítménytúra, amely azért érdekes, mert a fele Szlovákiában, a Kovácspataki-hegyeken megy végig, ahonnan gyönyörű, nem mindennapi rálátás nyílik az esztergomi bazilikára. A Szomori teljesítménytúrák szintén a kedvenceim közé tartoznak, ezeket minden év október 23-án rendezik meg és egyben 1956-os emléktúrák is. De amúgy van néhány olyan profi szervezőgárda, akik által szervezett túrákon mindig szívesen veszek részt. Ilyen például többek között a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület, a Börzsöny Akciócsoport, valamint a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, amelynek a kezdetek óta én is tagja vagyok. A Magas-Tátra is mindig tud újat mutatni, ott sem voltam még két egyforma hegycsúcson és nem tudnám eldönteni, hogy melyik volt a legszebb közülük. Ami még egy nagyon nagy élmény volt számomra, az a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület által 2015 nyarán szervezett 6 napos Vándortábor volt Erdélyben, Tusnádfürdőn, ahol több mint 1200-an voltunk táborlakók. Itt minden nap túrázással telt és ennek a tábornak a keretei között sikerült feljutni egy kisebb csapattal a Bucsecs-hegység legmagasabb pontjára, a 2506 méter magas Omu-csúcsra, ahonnan lélegzetelállító panorámában volt részünk.

Van-e kitűzött, jövőben teljesítendő túra-álom célod?

Rengeteg ilyen célom van, de legfőképp az, hogy minél több, számomra eddig ismeretlen helyet, hegységet felfedezzek, bejárjak akár belföldön, akár a Kárpátokban. A 2016-os évben nagyon ráálltam az Országos Kéktúrára, ezt mindenképp szeretném az újévben is folytatni tovább, hogy minél több szakasz meglegyen belőle. A szokásos hazai teljesítménytúrákon kívül szeretnék eljutni a májusban megrendezésre kerülő Erőss Zsolt teljesítménytúrára, melyet a tragikusan elhunyt hegymászó emlékére rendez meg minden évben az Erdélyi Kárpát Egyesület Gyergyói osztálya Erőss Zsolt szülőföldjén, a Gyergyói-havasokban és a Hagymás-hegységben. A Magas-Tátrában is van két olyan extrém teljesítménytúra, amin szívesen részt vennék egyszer a jövőben, valamint még néhány olyan csúcs is, amelyen még nem jártam, de mindenképp szeretnék feljutni. Erdélyben is van még rengeteg célpont, amit fel szeretnék keresni, többek között elsősorban a Radnai-havasok és a Fogarasi-havasok.

Hamarosan jön az új év, kiderül majd mi tud megvalósulni ezekből. Kinek és miért ajánlod?

 Kortól függetlenül mindenkinek, aki szereti a természetjárást, erdőn-mezőn gyalogolni, szeret új helyeket felfedezni és keresi a kihívásokat, saját teljesítőképességének határait. A túrákon sokszor érdekes ismeretségeket is lehet kötni, de akinek magányra van szüksége egyedül is teljesítheti bármelyik teljesítménytúrát. Véleményem szerint fontos a fokozatosság, hogy először olyan túrát válasszunk, mind távban és szintemelkedésben is, amely az erőnlétnek megfelelő és utána már lehet feljebb tolni a határokat. A mi környékünkön, a Pilisben és nem messze a Budai- hegységben is rengeteg teljesítménytúrát szerveznek hétről-hétre, amelyek egyszerűek, könnyűek. Ezekről a túrákról információkat a http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga. hu weboldalon található túranaptár ad, ahol össze vannak gyűjtve a különböző egyesületek és magánszemélyek által országszerte megrendezett összes túra alapvető adatai. Akinek felkeltette az érdeklődését a teljesítménytúrázás, annak nincs más dolga, csak felmenni a weboldara, kinézni egy túrát és jelentkezni a rajthelyen, majd végigmenni a választott távon. Aki kipróbálja, annak sikeres teljesítést kívánok, valamint ezúton kívánok minden kedves olvasónak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt!

Olvasta már?