Kesztölc Kestúc

keresés

Nálunk nincs szükség letelepedési támogatásra, Kesztölc vonzó a fiatal családok számára. Mi ennek a titka?  Nyírő András írása.

Fogy a magyar. Egyre kevesebben vagyunk a megyében, az országban. Sokan mennek külföldre, faluról városba költöznek, kevés gyerek születik. Kevés a munkáskéz a kórházakban, a postán, a gyárakban, a földeken. Nincs elég informatikus, kevés a tanár, hiányzik a szakember. Naponta halljuk és érezzük a saját bőrünkön. Olyan faluról is tudok, ahol letelepedési kézikönyvet írt a polgármester. Nálunk, Kesztölcön erre nincs szükség.

Bábelőadás az oviban

A kesztölci oviban és az iskolában nyüzsögnek a gyerekek, nem győzünk válogatni a mosolygós képek között egy-egy ünnepség után. Kesztölc családi napközit is eltart, három vidám csoporttal. A Művházban a kézműves foglalkozásokon nem lehet leejteni egy tűt sem, annyi gyerek szorgoskodik. Kesztölcöt kedvelik a fiatal családok, ez a számokból is látszik. Májusban írtunk arról, hogy Kesztölc továbbra is vonzó a beköltözők számára, 2015-ben 78-an választották falunkat, és csak 45-en költöztek más településre. 22 baba született, viszont 45 kesztölcit gyászoltunk. Így mindössze 21 fővel csökkent a lakosság egy évvel korábbihoz képest, most 2690-en élünk Kesztölcön. Kevés falu mondhatja a megyében, hogy megtartja a fiataljait, és vonzó a betelepülők számára.


Álomesküvő Kesztölcön: Bakay Edina és Grósz András a templomnál

Miért ilyen vonzó a fiataloknak Kesztölc? Talán a tiszta levegő miatt? Vagy a szép táj, a hegyek miatt? Klastrompuszta szent békéje miatt? Esztergom és Dorog közelsége a döntő? Szeretjük, nagyon szeretjük a hegyeinket, és a friss kesztölci levegőt. De azért azt is tudjuk, hogy máshol is vannak hegyek, másutt is van friss, tiszta levegő. És bizony Kesztölcön sem fenékig tejfel az élet. Morgunk egymásra, morgunk azért, mert kevés a járda, rosszak az utak, sok a kóbor kutya, őrjítően trilláznak a mozgóárusok, szakadozik az internet, ritkán jár a busz, nem ég a lámpa az elágazásnál, nincs bicikliút a vasútállomásig, soroljam? És mégis jönnek a fiatalok,

Ballagás az iskolában

Mi a falu? Házak, utak és járdák összessége? Dehogy. Emberek közössége. Marek Viktor 1956-os könyvében megütötte a fülemet ez: „csak magukra számíthattak”. Ugyanezt fogalmazták meg a nyolcvanas években a TSZ-ről forgatott kisfilmben: „nem csak várjuk a jószerencsét, de teszünk is érte”. Így van ez ma is. A kesztölciek szeretik a falut, és hajlandóak tenni is érte. A hétköznapi munka, hajtás, pénzkereset után nálunk sokan, nagyon sokan gondolnak arra, hogy adjanak a közösségnek.

Tóth Tibor festőtábora Klastrompusztán

Nem is gondolnánk, hányféle közösség, csoport, szervezet dolgozik Kesztölcért. Vannak önkéntes tűzoltóink ifistákkal, polgárőreink, nemzetőreink. Van Templomi Kórusunk, Pávakörünk, Rózsafüzér körünk, Polgári Körünk, Pincebarátok Nótaköre és Pálos Baráti körünk. Képviselőink jótékonysági hurkát töltenek, rendezvényeket, gyűjtéseket szerveznek. Jövőre 15 éves lesz Kesztölcért, a Faluért Egyesület, hagyományteremtő rendezvények és akciók ihletője, szervezője. Van Szlovák Önkormányzatunk. Évente kétszer önkéntesek szedik a szemetet Kesztölc határában. Egy hét alatt a kesztölci közösség 900 aláírással megakadályozta, hogy tájképromboló tornyot építsenek a Plesinára. A nyári festőtáborban tucatnyian tanulták festeni Klastrom szépségeit. Önkéntesek újították fel a plébániát, pingálták a posta kerítését és javították a templom mellett a lámpákat. A borversenyünkön hetven borászkodó család vesz részt évente. Van magánmúzeumunk, tájházunk, helytörténeti múzeumunk. Bányászaink a falu közepén önerőből állítottak emlékművet. Kesztölc határán a Borklub szalmatankja emlékeztet a múltunkra. Jövőre lesz falusi kemencénk, itt majd összegyűlhetünk, sütögethetünk, beszélgethetünk. Van óvodai alapítványunk, sportegyesületünk, Cestölc Critical bringacsapatunk. A Facebookon ott a Kesztölciek és a Kesztölcért csoport.

Cestölc Critical

Igen, vigyázunk egymásra, a környezetünkre. Morgunk, de Kesztölcért morgunk, nem ellene. Szeretjük Kesztölcöt, és teszünk érte. Ezt érzik a fiataljaink és azok, akik idejönnek. Ez Kesztölc kincse. Legyünk büszkék a közösségeinkre, tegyünk együtt Kesztölcért 2017-ben is.

Olvasta már?