Bemutatkozik Pajor Éva kesztölci kézműves műhelye. Évával Makovics János beszélgetett.

Milyen kesztölci kötődése van?

1975-ben születtem, tősgyökeres kesztölci vagyok. Szeretek itt élni, imádom a csodás környezetet.

Honnan ered a kézműves tevékenység iránti szenvedély?

Gyerekkorom óta alkotok, rajzolok, festek. 2015-ben kezdtem el a pirográfiával foglalkozni és a kézműves termékeimet értékesíteni. Ajándékboltokat kerestem fel és kisebb vásárokba, piacokra vittem el a portékáimat. Az általam készített termékek a www.avehandmade.hu oldalon találhatók meg.

Mikor nyitotta meg a kesztölci kézművesboltot, illetve mennyire volt nehéz a kezdetekben?

2018 év elején született meg az ötlet, hogy nyitok egy kis kézműves műhelyt, ahol be tudom mutatni és el tudom adni a saját termékeimet. Ugyanakkor azon kezdetem gondolkodni, hogy a polcokon helyet adnék a kesztölci kézműveseknek is és segítséget tudnék nyújtani abban, hogy az ő portékáik is eladásra kerüljenek. Sajnos nagyon kevés lehetőségünk van megmutatni „magunkat” a nagyközönségnek. Az internetet és a közösségi oldalakat leszámítva csak néhány falusi esemény, illetve egy-egy rövidebb kiállítás teszi ezt lehetővé. A kézműves műhely viszont nyitva áll az erre járó kirándulók és turisták előtt is. A kézműves műhelyt 2018 szeptemberében nyitottam meg, fél éves tervezés és felújítást követően. Sok mindent saját kezűleg csináltunk, barátok és rokonok segítségével. A jelenleg üzlet szombatonként várja a vásárlókat!

Egy-egy termék elkészítése mennyi időt vesz igénybe, illetve hogyan dönti el, hogy mit szeretnének a vásárlók?

Termékeim között vannak kulcstartók, hűtőmágnesek, poháralátétek, vágódeszkák, fakanalak, mécsestartók, ékszerek, karácsonyfadíszek, húsvéti díszek, dobozok, tárolók, faliképek, ajtó és ablakdíszek. Mindemellett készítek gyerek számára is ékszereket, hűtőmágneseket és faliképeket.  De vállalok egyedi megrendeléseket is. A termékek elkészítésének ideje változó, a kisebb és egyszerűbb termékek fél óra, míg egy portré elkészítése akár 20-30 munkaórát is igénybe vehet. Az ötleteket sokszor az internetről, illetve vásárokban szerzem. A poénos szövegeket a hűtőmágneseken, illetve poháralátéteken nálam viccesebb emberek találták ki. Van, hogy meglátok egy mintát valahol és már el is képzelem egy fakanálra égetve.

A saját portékák mellett kiknek a termékei találhatók meg az üzletben?

Szivek boror, Tasner Magdolna sujtás és gyöngy ékszerei, Mihov-Pánczél Marianna ásvány ékszerei, Hart Brigitta mesés horgolásai, Pavelkáné Petrik Gizella házi készítésű szappanjai, Radovics Istvánné könyve: Kesztölc Története.

Végül, de nem utolsó sorban, miként látja a falu életét saját szemmel, illetve mint kézműves?

Nekem Kesztölc az örök szerelem. Éltem itt-ott néhány évet, de mindig honvágyam volt és végül mindig hazaköltöztem. Gyerekkoromban még mindenki mindenkit ismert. Ma már viszont sok új lakos színesíti a falut, de úgy látom, hogy velük egy nagyon jó közösség alakult ki. Nagyon sok ügyes kézműves és művész él közöttünk. Azt hiszem, ez a gyönyörű csendes kis falu vonzza az alkotni vágyó művész lelkeket.

Olvasta már?

Makovics János : Idősek napja.

Kesztölc Község Önkormányzata és a Kesztölci Szlovák Önkormányzat nevében hosszú, boldog életet és jó egézséget kívánunk ! - olvashatták a 70 év fölöttiek, akik most a járványveszély miatt az elmaradt szokásos műsoros vacsora helyett házhozszállít...

Köszöntő

Mai nap Idézete: „ Ha elfáradtál, mert elmúltak az évek, ne  csüggedj,  keress a korodnak megfelelő szépet”   Kedves Kesztölci Idősek!   A mai napon, az egész világon Önöket ünneplik. Önkormányzatunk is ...