Kesztölc Kestúc

keresés

Kedvenc strandunk, az ország legtisztább vizű tava hetven évvel ezelőtt homokbánya volt. Régi képekből válogattunk.

A bányatavat az ötvenes években kotorták ki, és a hatvanas évektől fokozatosan egyre többen jártak ide úszni, hűsölni, strandolni. Mivel a tómederből szivattyúval nyerték ki a homokot, nem maradt benne semmi üledék, ami az elalgásodást elősegítette volna, ezért a tó vize rendkívül tiszta. Aztán létrejött a helyi pecásegyesület, megépültek az első tóparti nyaralók, végül a szabadstrand mellett létesítettek egy hivatalos, vízi mentéssel meg öltözőkkel, vécével ellátott fürdőt is. 

A tó eredeti neve Sátorkőpusztai tó volt, a hatvanas években kezdték az idejáró budapestiek Palatinus-nak nevezni, mert olyan jó minőségű volt a vize, mint a pesti Paláé. A hatvanas években volt itt Palatinusz üzletház, és a név megjelent a kábeltv társaság és egy dorogi szálloda nevében is.

A tó hőmérséklete átlagosan 19 °C, maximális vízmélysége 10 méter. Bár a tó mesterségesen jött létre, mára a betelepült élővilág jellegzetes ökológiai rendszert alkot.

Olvasta már?

Négy évszak a Pilisben

Korbély Ádám egy évig forgatott a Pilisben. Az eredmény lenyűgöző drónvideó a hegyeinkről, völgyeinkről. 

Mesehősök Kesztölcön

Irány Esztergom címmel mesekönyvet adott ki az Esztergomi TDM. A könyv hősei Kesztölcön meglátogatják a Szivek Pincét és eljutnak Klastrompusztára is. Csapody Kinga könyvének bemutatója pénteken lesz Esztergomban.

Radovics Istvánné előadása Lakitelken

Miért lehet példa Kesztölc másoknak az országban? Radovics Istvánné előadása a lakitelki konferencián arról, hogy mit teszünk a hagyományaink őrzéséért. Klinger Ági fotóriportjával